Tvornica Zaharex u Srebreniku čiji su proizvodni pogoni potpuno uništeni u sinoćnjem požaru zapošljava 150 radnika, a njih 50 posto nažalost će ostati bez posla, potvrdio je za Klix.ba vlasnik Zaim Hasanović.

Požar velikih razmjera sinoć je zahvatio proizvodne pogone tvornice namještaja, madraca i spužve Zaharex u mjestu Ježinac nadomak Srebrenika, a kako je za Klix.ba potvrdio vlasnik Zaim Hasanović, vatra je uništila 70 posto imovine.
“Uzrok izbijanja požara još uvijek nije poznat. Čekam da policija i tužiteljstvo obave očevid i urade vještačenje kako bi se utvrdili svi detalji. Sedamdeset posto firme je uništeno, odnosno dijelovi u kojima se vršila proizvodnja namještaja i spužve. Ostala je samo zgrada uprave”, ističe tegobnim glasom Hasanović.

Od jutarnjih sati u krugu tvornice okupljaju se radnici koji u nevjerici promatraju zgarište, odnosno mjesto na kojem su do jučer zarađivali plaću. Nažalost polovina njih sada će ostati bez posla.

“Naša firma zapošljava ukupno 150 radnika, ali sada ću nažalost polovinu njih morati otpustiti jer su pogoni izgorjeli. Nadam se da će se u dogledno vrijeme steći uvjeti za renoviranje tvornice i izgradnju potpuno uništenih dijelova”, dodao je Hasanović za Klix.ba.

Kako smo već ranije objavili, pet vatrogasnih ekipa iz Srebrenika, Tuzle i Lukavca nekoliko sati sinoć se borilo s vatrenom stihijom koja je za veoma kratko vrijeme u potpunosti uništila proizvodne hale kompanije, ali i opremu koja se koristila za proizvodnju.

Vatra u tvornici još uvijek tinja, zbog čega je nemoguće pristupiti obavljanju uviđaja.

Izvor:klix.ba