Povjesničar Slawomir Cenckiewicz objavio je da je okružni sud u Varšavi naredio bivšem predsjedniku Poljske i čelniku pokreta “Solidarnosti” Lechu Walesi da mu se službeno ispriča zbog širenja lažnih i klevetničkih informacija. Cenckiewicz, koji je ravnatelj Vojnog povijesnog zavoda, nije zadovoljan dijelom presude i razmatra žalbu.

On je dobio parnicu za zaštitu osobnih prava protiv Walese koja je započela prije dvije godine. Zatražio je da Walesa prestane širiti dezinformacije da je Cenckiewicz navodno krivotvorio dokumente o Walesinoj tajnoj suradnji s komunističkim vlastima pod kodnim imenom “Bolek”. Sud je također donio odluku da isprika mora ostati vidljiva na Walesinim računima na društvenim mrežama cijeli mjesec i da će imati njegov potpis, prenio je krajem rujna zyciestolicy.com.pl.

Cenckiewicz je naglasio da su Walesine optužbe protiv njega “apsurdne” i dodao da je sud usmeno izjavio tijekom suđenja da Walesa nije iznio niti jedan dokaz koji bi potvrdio njegove optužbe. Ipak, povjesničar je nezadovoljan činjenicom da je sud odbio njegov zahtjev da Walesa bude obvezan platiti kaznu od 6.500 eura zakladi koju je odabrao Cenckiewicz.

Danas je Lech Walesa jedan od najvećih protivnika suverenističke stranke Pravo i pravda koja je na vlasti, a predsjednik te stranke Jaroslaw Kaczynski dobio je tužbu protiv Walese jer je Walesa ustvrdio kako je on kriv za smrt svog brata blizanca koji je bio predsjednik Poljske od 2005. do 2010. godine.

Izvor: narod.hr/zyciestolicy.com.pl