Norveška nacionalna sigurnosna agencija kaže da je napad lukom i strijelom u kojem je poginulo pet osoba bio teroristički čin.

Agencija, poznata pod svojim akronimom PST, izjavila je u četvrtak da se napad u srijedu navečer u malom norveškom gradu “trenutno čini terorističkim činom”.

“Istraga će detaljnije razjasniti čime su incidenti bili motivirani”, navodi se u priopćenju, prenosi Index.hr.

Preobratio se na islam

Danski državljanin (37) Espen Andersen Brathen koji je osumnjičen za ubojstvo petero ljudi u napadu lukom i strijelom u norveškom gradu Kongsbergu preobratio se na islam i policija je bila zabrinuta zbog naznaka da se radikalizirao, objavila je u četvrtak policija.

Norveški mediji pišu da je Brathen i ranije ima problema sa zakonom te je uhićen ranije ove godine nakon što je ocu prijetio ubojstvom. Na YouTubeu je objavljivao snimke na kojima se nazivao prorokom.

Petero ubijenih, četiri žene i jedan muškarac, bili su u dobi od 50 do 70 godina. Dvoje ljudi, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti, ozlijeđeno je.

“Napadač se preobratio na islam i policija je bila zabrinuta zbog naznaka da se radikalizirao”, rekao je novinarima šef nacionalne policije Ole Bredrup Saeverud, napomenuvši da je još prerano da bi se moglo reći treba li napad istraživati kao terorističko djelo.

Navodno djelovao sam

“Postojala je zabrinutost zbog radikalizacije… To se pratilo”, rekao je, ne ulazeći u pojedinosti.

Napadač je živio u Kongsbergu, koji se nalazi 68 kilometara jugozapadno od Osla i ima oko 28.000 stanovnika.

Vjeruje se da je djelovao sam.

Napad se dogodio rano ujutro i trajao više od pola sata na širem području Kongsberga, uključujući i trgovinu Coop Extra, objavio je list Aftenposten.

Uprava policije je nakon napada naložila policijskim časnicima širom zemlje da nose vatreno oružje. Norveška policija načelno je nenaoružana, ali časnici imaju pristup oružju kada je potrebno.

Priznao okolnosti napada

Policijska uprava rekla je da se radi o mjeri opreza te da “zasad nema naznaka da bi se mijenjala nacionalna razina opasnosti”.

Broj ubijenih čini ovo najgorim napadom u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.

“Priznao je okolnosti napada”, rekla je policijska odvjetnica Ann Iren Svane Mathiassen za novinsku agenciju NTB.

“Morat ćemo vidjeti hoće li priznati i krivnju za napad”, kazala je.

Njegov odvjetnik Fredrik Neumann rekao je za javnu televiziju NRK da on surađuje s policijom. Norveška kraljevska obitelj izrazila je sućut žrtvama. Šokiranost i tugu zbog napada izrazio je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

/HMS/

error: Content is protected !!