Nakon uspješno realiziranog 10. Street Arts Festivala Mostar, organizacijski SAFMO tim kreće sa realizacijom  novog umjetničkog sadržaja u okviru „Urban Renaissance“ projekta kojeg podržava švedska fondacija  Kvinna till Kvinna.  Riječ je u umjetničkoj rezidenciji na kojoj će gostovati talijanski ulični umjetnik Alberto Ruce. 


Rezidencija naziva „Equilibrio“ koncipirana je tako što će umjetnik provesti u Mostaru dva tjedna  te posvetiti dosta vremena u istraživanju grada i povijesti te kroz susrete s određenim sugrađankama i sugrađanima stvarati utisak o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Mostara.  Nakon istraživačkog dijela slijedit će stvaranje skice i odabir lokacije za intervenciju koja će se izvoditi na jednoj od ruševina ili napuštenih gradskih prostora. 


„Prvi put da na ovakav način pristupamo pripremi kao i izvedbi nekog murala. Za nas je to pomjeranje granica i jedan novi izazov kroz koji ćemo imati vremena posvetiti se samo jednom umjetniku te i sami biti dio cijelog procesa“, ističu organizatori. 


Naglasili su, kako se kroz ovaj koncept želi staviti akcenat  na stanje gradskih javnih prostora u kojima egzistira mnogo ruševina i napuštenih objekata. 
„Nama je to sasvim normalna pojava na našim ulicama i ruševine su postale dio nas. Umjetniku poput Alberta Ruce-a one su inspiracija za eskperimentiranje i stvaranje”, kazali su. 


Umjetnik će boraviti u Mostaru od 13.10 do 27.10. 2021. godine, a proces rezidencije moći ćete pratiti na društvenim mrežama Street Arts Festivala Mostar.


Projekat „Urban Renaissance“ implementira Udruženje For A s fokusom osnaživanja već postojeće urbane platforme Mostara kao i organizacijskog tima Street Arts Festivala Mostar koji zvanično počinje djelovati kao Udruga Rezon. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!