Britansko Ministarstvo unutarnjih poslova (Home Office) objavilo je godišnju statistiku uhićenja povezanih s nogometom, a zanimljiv je podatak kako je za vrijeme Eura 2020. ovoga ljeta na utakmicama igranima na Wembleyju policija privela 96 osoba.

Od toga je 85 osoba privedeno na utakmicama engleske reprezentacije, a još šest na polufinalu između Italije i Španjolske.

Zanimljivo, samo 39 osoba privedeno je na finalu između Engleske i Italije, premda je oko 5.000 huligana bez ulaznica ušlo na stadion probivši sigurnosna vrata i kordone, što je dovelo do ružnih scena. U neredima koji su pritom nastali, ozlijeđeno je 19 policajaca.

Tijekom utakmice u skupini između Engleske i Škotske privedeno je 28 osoba, dok ih je 18 završilo u pritvoru zbog izgreda na utakmici polufinala između Engleske i Danske. Nije naveden podatak je li bilo privedenih na utakmici između Engleske i Hrvatske u susretu 1. kola D skupine koja je završila pobjedom “Gordog Albiona” s 1-0.

U izvješću se navodi kako je u prošlog sezoni odigrano 2.978 utakmica, pri čemu je 93 posto igrano bez gledatelja, a 212 utakmica (sedam posto) igralo se sa smanjenim kapacitetom. Nijedna nije odigrana pred punim stadionom.

Broj uhićenja vezanih uz nogomet u Engleskoj i Walesu prošle sezone znatno se smanjio u odnosu na prethodne godine zbog pandemije. Od 212 utakmica s gledateljima na njih 79 zabilježen je neki od oblika izgreda, a privedeno je 116 gledatelja, što je osam posto u odnosu na sezonu 2018./19.

Trenutačno 1.359 navijača u Engleskoj i Walesu ima zabranu dolaska na stadione.

– Nasilje i poremećaji povezani s nogometom neće se tolerirati. Podržavamo policiju u poduzimanju radnji i zadovoljni smo što je izdano više od 1.300 naloga zabrana dolaska na stadione, kazao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!