Prema posljednjim podacima Unije za održivi povratak i integracije, Bosnu i Hercegovinu je, zaključno s 30. lipanj 2021., napustilo 395.998 stanovnika, a u prvih šest mjeseci ove godine čak 85.000 građana.

Reporteri „Avaza“ posjetili su Sanski Most, grad na rijeci Sani, koja spaja srce i dušu, a leži i na čak devet rječica. Koliko je ovaj grad bogat vodom, toliko je siromašan ljudima koji masovno odlaze. Izuzimajući ljeto i novogodišnje praznike kad se dijaspora vrati, ovaj grad je pust.

Zatvoreni objekti

– Za pola godine Unsko-sanska županije BiH napustilo je 11.500 građana, od čega je 3.500 mladih – potvrdila je predsjednica Unije Mirhunisa Zukić.

Da je tako, uvjerili su se novinari Avaza na licu mjesta. Primjetan je nedostatak građana, mladih, radnika.

Samo u jednoj ulici “10. listopad” od 12 poslovnih prostora zatvoreno je čak osam. Jedino što radi u ovoj ulici su ljekarna, muški i ženski frizerski saloni i call centar. Ulicu niže mahom su zatvoreni objekti. Po ostacima reklama i opreme u radnjama vide se da su zatvorene mjenjačnica, knjižara, restoran, osiguravajuća kuća…

Mještanin Muhamed Ćurt, koji je u mirovini, kaže da u Sanskom Mostu živi tko ima ikakav posao, stari ili preživljavaju ili napuštaju grad.

– Odlaze u Europu, ne samo mladi nego čitave obitelji. Nema perspektive ovdje. Kada pogledate ulice, sve je skoro zatvoreno. Ima u centru radnji koje rade, ali slabo je to. Pa srušili su nam i pijacu i sada se nema gdje prodavati ono što se uzgoji. Mnogi se ovdje bave poljoprivredom. Kada pogledate kuće, vidite da je svaka treća prazna – kazao je Ćurt.

Put Europe

Lokalne vlasti ne priznaju demografski bankrot. S druge strane, kompletne obitelji s kartom u jednom smjeru odlaze put Europe i dalje.

I Zemira Đonlagić, mlada djevojka koja ima posao u Sanskom Mostu, kaže da omladina masovno odlazi.

– Dosta je omladine otišlo u Europu, najviše u Njemačku, zato što nemaju ovdje perspektivu. Imamo dosta firmi, ali je očigledan nedostatak radne snage. I mi tražimo u ovom call centru ljude, ali nema tko raditi. Svi koji znaju njemački jezik, ne žele ovdje ostati raditi, nego odlaze vani – kazala je Đonlagić.

Sve manje prvašića

Neke objekte vlasnici pokušavaju ponovo izdati, dok drugi pokušavaju prodati. Ne prodaju se samo poslovni prostori nego i cijele kuće, s pratećim objektima. Da nema dijaspore i turista, ni ovo što je ostalo u gradu ne bi radilo. Prave se nove zgrade, ali, kako kažu građani, kupuje ih dijaspora. Cijene kvadrata su od 1.700 do 2.200 KM.

Sanski Most ima sedam osnovnih i dvije srednje škole. Svake godine sve je manje prvašića. Samo u OŠ “Mahala” upisano je desetero prvačića manje. Ranijih godina bilo je po nekoliko odjeljenja, a sada većina osnovnih škola ima po jedan prvi razred.

/HMS/

error: Content is protected !!