Ruska Federacija ne priznaje legitimitet novog visokog predstavnika Christiana Schmidta i s tim u vezi ni na koji način nije sudjelovala u raspravi i razradi teksta izjave UO PIC-a uz njegovo moderiranje, priopćeno je iz Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH povodom izjave veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provođenje Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini (UO PIC).

U priopćenju se ističe da su predložili bilješku “Ruska Federacija ne smatra visokog predstavnika legitimnim bez neophodne odluke Vijeća sigurnosti UN-a i ne slaže se s tekstom izjave“.

– Nažalost, naši partneri su prekršili red djelovanja UO PIC-a i, unatoč našem stavu, samovoljno objavili „standardnu bilješku“. S tim u vezi naglašavamo da ova izjava ne odražava stavove cijele međunarodne zajednice u BiH te pozivamo na ignoriranje iste – navodi se u priopćenju Veleposlanstva.

U današnjoj Izjavi velepolasnika Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) istaknuto je da se još jednom potvrđuju da je za građane Bosne i Hercegovine od ključne važnosti da institucije funkcioniraju na svim nivoima vlasti, uključujući i Oružane snage BiH, te da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u njihovom radu kako bi služili onima koji su ih izabrali.

Kako je istaknuto, bez zalaganja i suradnje nema prijeko potrebnih reformi – posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, koje su od ključne važnosti kako bi BiH mogla krenuti dalje na putu ka EU – a građani BiH nikada neće biti u mogućnosti u potpunosti ostvariti svoje pravo na mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost.

Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i prijetnje otcjepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

– Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni su onome na šta su se svi politički lideri obavezali i kamo BiH treba ići – istaknuto je u izjavi.

Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a čvrsto podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH u potpunosti ne izađe iz međunarodne supervizije tako što će ispuniti 5 ciljeva i 2 uvjeta, što zahtijeva znatan angažman svih strana, navedeno je.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!