Nakon sastanka s austrijskim šefom diplomacije Michaelom Linhartom, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je uputio “posljednji poziv” Dodiku da prestane djelovati antiustavno. Džaferović je pozvao Dodika da dođe u Predsjedništvo, da rade na reformama BiH.

“Da ispunjavamo obveze prema NATO savezu svime onim zbog čega su nas izabrali na ove pozicije. Dodik ne može uspjeti ovim što radi, može nanijeti štetu samo sebi i entitetu koji tvrdi da predstavlja”, kazao je Džaferović.

Rekao je da je Dodikovo djelovanje protiv Daytonskog sporazuma na koji se poziva, što samo po sebi govori o ozbiljnosti situacije.

“Treba iskoristiti sve moguće mehanizme da Dodik konačno shvati da to što radi nije dobro ni za koga. Ako nastavi, onda je prvorazredna obveza visokog predstavnika da zaštiti Ustav, teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, dodao je Džaferović.

Rekao je da treba pustiti pravosudnim institucijama BiH da rade svoj posao.

“One su dužne štititi suverenitet BiH. Svatko tko bude napadao, na to treba reagirati pravosuđe. Ova država ima sustav i Dodik mora znati da on i sam dolazi na udar kaznenih zakona. Sve što imamo na razini BiH definirano je Ustavom BiH. U Ustavu BiH piše da postoji mogućnost da se nadležnosti s entiteta prenesu na državu BiH. I one zauvijek ostaju takve. Sve dok državne institucije ne odluče drugačije, to je tako”, zaključio je Džaferović rekavši da je “ovo posljednji poziv Dodiku da to prihvati”.

/HMS/

error: Content is protected !!