Laboratorij za testiranje na covid-19 u središnjoj Engleskoj suspendiran je zbog sumnje na davanje lažno negativnih rezultata PCR testova, objavila je u petak Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKSHA).  

NHS Test and Trace pokrenuo je istragu o laboratoriju u Wolverhamptonu, nakon prijava o negativnim rezultatima PCR testa, nakon što su osobe prethodno bile pozitivne na brzom antigenskom testu.

Po službenim smjernicama u Velikoj Britaniji PCR testovi su točniji od brzih antigenskih testova i osobe mogu izaći iz samoizolacije ako budu negativne na PCR testu, a prethodno su bile pozitivne na brzom antigenskom testu.

UKSHA procjenjuje da je 43 tisuće ljudi primilo negativni nalaz PCR testa, većinom na jugozapadu Engleske zbog čega je vjerojatno potcijenjen broj zaraženih covidom-19 u razdoblju od 8. rujna do 12. listopada.

“Odmah smo obustavili testiranje u ovom laboratoriju dok nastavljamo istragu”, rekao je Will Welfare iz engleskog zavoda za javno zdravstvo.

“Ne postoje dokazi o nikakvim greškama u samim brzim antigenskim i PCR testovima te bi javnost trebala biti sigurna u njihovu upotrebu u drugim laboratorijama”, dodao je.

Immensa Health Clinic, vlasnik laboratorija, objavila je da “u potpunosti surađuje” s UKHSA-om u istrazi.

UKSHA navodi da je riječ o izoliranom incidentu u jednom laboratoriju i da se uzorci sada preusmjeruju u druge laboratorije.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!