z Suda BiH je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno da je izdat Uputni akt osuđenom Enveru Buzi za stupanje na izdržavanje dosuđene kazne zatvora te da je Buza iz zdravstvenih razloga zatražio odlaganje iste.

“Osuđeni je, koristeći zakonom propisane mogućnosti, podnio molbu za odlaganje izvršenja kazne zatvora za tri mjeseca, zbog zdravstvenog stanja, te se ista nalazi u postupku odlučivanja po pravnim lijekovima”, rekli su iz Suda BiH.

Dodali su da odlučivanje u ovom postupku odlaže izvršenje Uputnog akta.

Sud BiH donio je u lipnju 2021. drugostupanjsku presudu kojom je Enver Buza, kao v.d. komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH, osuđen na osam godina zatvora za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama.

Apelaciono vijeće je navelo da su pripadnici ove jedinice na okrutan i svirep način u Uzdolu izvršili zločin nad 27 civila, među kojima su bili žene, djeca i starija lica. Vijeće je konstatiralo da je Buza fizički bio blizu mjesta zločina, a kasnije od Službe javne sigurnosti (SJB) imao informacije o zločinu, dodavši da nije naredio istragu o dešavanjima u Uzdolu.

Prvostupanjskom presudom iz rujna 2019. Buza je bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Obrane te ukinulo ovu odluku, nakon čega ga je u konačnici osudilo na osam godina zatvora.

/HMS/

error: Content is protected !!