S obzirom na to da klimatske promjene prijete tradicionalnom uzgoju kave, finski znanstvenici objavili su da su proizveli kavu iz staničnih kultura s mirisom i okusom nalik pravoj.

Centar za tehničko istraživanje VTT iz Finske možda je smislio održiviju alternativu uzgoju zrna kave uz pomoć plutajućih staničnih kultura u bio-reaktorima ispunjenim hranjivim medijem koji se koristi za proizvodnju različitih proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla.

Heikki Aisala, znanstvenik VTT-a zadužen za ocjenjivanje procesa, rekao je kako šalice stanične kave vjerojatno još ne bi mogle proći na standardnim testovima okusa, ali imaju veliki potencijal za globalnu industriju vrijednu više milijardi dolara.

– Ima okus kao kombinacija različitih vrsta kave. Još nismo postigli da nalikuje na komercijalnu kavu, ali već u ovom trenutku zasigurno nalikuje kavi, rekao je Aisala.

Vođa tima VTT-a Heiko Rischer rekao je da laboratorijske stanične kulture nude održiviji način proizvodnje kave, s obzirom na to da su zemlje zbog velike potražnje izdvajale sve veće površine zemlje za uzgoj zrna kave, što je dovelo do krčenja šuma.

Rischer je rekao da ekološke koristi laboratorijske kave uključuju smanjenu upotrebu pesticida i gnojiva te manju potrebu za otpremom zrna kave na velike udaljenosti do tržišta.

U Europi bi kava iz laboratorija trebala biti odobrena kao nova hrana prije nego što se plasira na tržište.

No hoće li je piti kritikama skloni ljubitelji kave?

– Mislim da ćemo jednog dana ići tim putem jer nestaju svi prirodni izvori kave, pa se moramo prilagoditi… Ako ima dobar okus i aromu temeljene na kavi, pa zašto ne? Mislim da je moguće, ako misli Satu, barista u kafiću u Helsinkiju.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!