Rast cijena plina još je jedna stavka koja zabrinjava i građane i poduzetnike. I dok građani, prema svim uvjeravanjima iz Vlade i HEP-a, mogu biti mirni do proljeća, gospodarstvenici su zabrinuti hoće li cijene plina i električne energije početi rasti već od 1. studenog.

Rast cijene plina utjecat će na poskupljenje poslovanja mnogih tvrtki. Samo rijetki mogu rast cijene prebaciti na cijenu proizvoda. U Ivanićplastu imaju ugovor s lokalnim Iva-plinom, na samo tri mjeseca.

– Do 1.1.2022. smo potpisali i znači u prvom mjesecu ćemo sasvim sigurno imati veliko povećanje, smatra Vitomir Klasić, prokurist tvrtke Ivanićplast.

Plin je osnova proizvodnje i čini 20-ak posto svih materijalnih troškova u tvrtki Munja, a stiže im iz Gradske plinare Zagreb – Opskrba.

– Mi imamo ugovor koji je godišnji ugovor, valoriziran na jednu ili dvije godine, mi znamo kolika će nam biti cijena plina, ali u svakom ugovoru na žalost stoji klauzula da ako se dogodi rast cijena veći od toga i toga, što kada u tržišnoj utakmici baš i nije dozvoljeno, ali kod nas pitanje je koliko je tržišna utakmica legalizirana zakonom, rekao je predsjednik Uprave Munje dr. sc. Ivan Miloloža.

Što će biti s ugovorima i po kojoj će ga cijeni Gradska plinara Zagreb – Opskrba isporučivati nakon 1. studenog, još se službeno ne zna.

– Radimo na tome, uprava Holdinga u tom smislu sazvala je sastanak s direktorom Plinare Igorom Pirjom, koji će onda ovu odluku koju je donio pokušati revidirati, vidjet ćemo točno u kojem smjeru, rekao je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet.

Na pitanje što će biti s cijenom plina za gospodarstvo, ministar Ćorić odgovara:

– Ne mogu ulaziti u konkretne poslovne odluke pojedinih plinara, a ono što sam dosad naglašavao, a naglašavam i u ovom trenutku je da se cijena plina za kućanstva neće se mijenjati do 1.travnja 2022. godine, tvrdi ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Kada je riječ o električnoj energiji, za kućanstva idućih mjeseci neće biti poskupljenja, kažu u HEP-u. No tvrtkama bi HEP mogao poskupjeti električnu energiju, ali ipak neće povećati cijenu plina.

– U opskrbi poduzetnika električnom energijom, cijene su izraženije podložne promjeni tržišnih uvjeta. Za kupce HEP Plina iz kategorije poduzetništva, koji su sklopili ugovore prije aktualnih povećanja cijena, povećanja cijene plina neće biti, priopćeno je iz HEP-a.

Cijena plina u Europi skočila je nakon što posljednjih 7,8 godina nije prelazila 25 eura po megavatsatu.

– Ona je skočila prije 10-ak dana i na 115 eura po megavatsatu, a jučer je bila po 90 eura po megavatsatu. Dakle došlo je do korekcije tih vršnih cijena, objasnio je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić.

Pretpostavlja da bi cijene plina na europskom tržištu mogle i dalje padati, ali je, kaže, nezahvalno bilo što prognozirati.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!