Hrvatska je izgubila spor pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) jer država u više od pet godina nije iselila ovršenika iz nekretnine koju je novi vlasnik kupio na javnoj dražbi.

Sud u Strasbourgu u četvrtak je presudio da je podnositelju zahtjeva povrijeđeno prava na mirno uživanje vlasništva, ali i pravo na pošteno suđenje u razumnom roku pa mu je dosuđena odšteta od 2300 eura na ime nematerijalne štete te 3000 eura za troškove postupka.

Vlasnik je podnio tužbu jer država tijekom pet godina i dva mjeseca nije uspjela iseliti ovršenika iz njegove nekretnine koju je kupio na dražbi u ovršnom postupku.

Tijekom ovršnog postupka koristio je sredstva za ubrzanje postupka predviđenih Zakonom o sudovima, povodom kojih je Županijski sud u Velikoj Gorici utvrdio povredu podnositeljevog prava na suđenje u razumnom roku i dosudio mu 7.500 kuna naknade. Nakon žalbe državnog odvjetništva Vrhovni sud je naknadu smanjio na 3.500 kuna.

Sud u Strasbourgu je ponovio svoje ranije stajalište da je zahtjev za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku (tzv. kombinirano kompenzacijsko-ubrzavajuće sredstvo) učinkovito pravno sredstvo za prekomjerno trajanje postupaka.

Unatoč tome, ESLJP je smatrao da je podnositelj i dalje žrtva povrede Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda jer je dosuđena naknada bila preniska u odnosu na naknadu koju bi podnositelju dosudio taj sud.

Prihvaćajući utvrđenje Županijskog i Vrhovnog suda o nerazumnom trajanju ovršnog postupka, sud je presudio da je došlo do povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Sud je također ocijenio da je odugovlačenje s postupkom iseljenja ovršenika, koji je u dva navrata spriječio i Živi zid, podnositelju povrijedilo pravo na mirno uživanje vlasništva jer tijekom pet godina i dva mjeseca nije mogao stupiti u posjed svoje nekretnine, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!