Njemačka je u petak najavila da će gotovo prepoloviti naknadnu za obnovljive izvore energije kako bi pomogla kućanstvima plaćati visoke račune za struju, objavili su u petak operateri transmisijskih sustava.

Naknada se naplaćuje prema zakonu o obnovljivim izvorima energije (EEG), čini petinu računa za struju, a prihod se usmjerava proizvođačima struje iz solarne i energije vjetra.

Od početka iduće godine bit će snižena za 42,7 posto, na 3,723 eura po kilovatsatu. Vlada ju je smanjila već prošle godine, za 3,9 posto, kako bi pomogla gospodarstvu prevladati koronakrizu.

Sniženje bi prosječnom kućanstvu, koje troši oko 4.000 kWh godišnje, trebalo smanjiti godišnji račun za struju za 132 eura, izračunao je portal za usporedbu cijena Verivox.

Izračun je aritmetički jer dobavljači možda neće u cijelosti prenijeti smanjene troškove na potrošače, upozorili su.

“Kućanstva to neće u većoj mjeri osjetiti zbog visokih veleprodajnih tržišnih cijena i viših mrežnih naknada”, procjenjuju u Verivoxu.

Vlada će proizvođačima struje iz obnovljivih izvora nadoknaditi smanjeni prihod uplatom 3,25 milijardi eura.

Operateri transmisijskog sustava Amprion, 50HertzVW i Tennet izračunavaju naknadu kontinuiranim praćenjem prihoda i iznosa na računu na koji se uplaćuje, a u obračun uključuju i veleprodajne cijene struje i očekivani input struje u mrežu.

Procjenjuju da će proizvodnja struje iz obnovljivih izvora iduće godine porasti za 11 teravat sati (TWh), na 239 teravat sati, procijenivši njezinu vrijednost na 22,8 milijardi eura, prema očekivanim tržišnim cijenama.

Nova vlada trebala bi u kratkom roku ukinuti naknadu za obnovljive izvore, smatra Kerstin Andreae iz udruge njemačkih elektroenergetskih tvrtki BDEW.

“To bi trajno smanjilo opterećenje kupaca struje, a u krajnju ruku i srednjih poduzeća”, poručila je Andreae u priopćenju.

Pomoć građanima u plaćanju viših računa za struju i plin najavile su i Francuska, Italija, Španjolska, Grčka i Poljska.

Cijene struje snažno su porasle ove godine, prateći poskupljenje plina zbog niskih zaliha i naglog oporavka potražnje u gospodarstvu koje se oporavlja od pandemijske krize.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!