Čim je gorivo na benzinskim postajama u Hrvatskoj dosegnulo povijesno visoku cijenu, o tom poskupljenju priča i mlado i staro, svi oni koji voze svoje limene ljubimce. A danas ih ima čudo jedno. Po Imotskoj krajini već nekoliko dana kruži i vic kako su dva mlada Imoćana s automobilima pristigli na jednu imotsku benzinsku postaju i parkirali automobile tik do “pištolja” za punjenje goriva. I tako ti oni stoje ispred njih, a pita ih djelatnik postaje što žele, benzin ili dizel. A oni mrtvi hladni: Pajdo, ništa, samo gledamo.

A Imoćani ipak imaju i u ovom poskupljenju izbora. Pet minuta do granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom bilo dolje prema Gorici i Grudama, bilo na gornji granični prijelaz prema Vinjanim Gornjim i pravac Posušje. Tamo su cijene goriva još uvijek na većini benzinskih postaja netaknute, a to znači da su i litra supera i litra dizela i do 2,5 kuna jeftiniji nego u Hrvatskoj. Pa sada ti izračunaj. Na pun tank recimo od 80 litara, eto ti 200 kuna uštede. To je nekakva optimalna cijena recimo na Ininoj benzinskoj postaji u Posušju gdje smo zatekli mali red automobila imotskih, splitskih i jednu dubrovačku registraciju.

– Povećao se promet, nema se tu što kriti, otkako je dolje kod vas poskupjelo. Pa mogu kazati i do trideset posto. A dolaze ponajviše Imoćani, jer ovdje je gorivo provjereno i to tijekom cijeloga dana, a ponajviše u poslijepodnevnim satima. Naliju u prosjeku svaki treći pun tank, no ima i onih koji naliju manje, ali kako im je blizu kuća dođu ponekad dva puta u dva dana – veli nam poslovođa postaje Zoran Miloš i naglašava:

– Osim Imoćana koji su najbrojniji, vidim i podosta tablica splitskih registracija. Jesu li ljudi u nekom tranzitu ili samo za to dođu, ne znam, ali ih ima, baš kao i poneka dubrovačka, šibenska registracija. Ne mislim da bi samo za naliti tank došli iz tih mjesta, ali tko zna, ljudima je svaka kuna važna – veli Zoran.

Zatječemo Imoćanina Antu koji u svoj, dakako, Mercedes nalijeva dizel. Tank negdje oko 85 litara. Komentira:

– Kako sam ti ja većinom na terenu zbog posla, onda je meni 85 litara ko nekima deset. Potroši se i sada kada su objelodanili ove nenormalno visoke cijene koje će, to moram komentirati, poskupjeti sve živo, i iće i piće, moram koristiti usluge benzinskih postaja u susjedstvu. Računica je čista. Ja na tanku uštedim oko 210 do 220 kuna, a nema mi nego pet minuta do Posušja. Dokle bude ovako koristit ću, a ako udare neki zakon da ne možemo i to koristiti, ili ako ovdje podignu cijene, onda se brate krpimo kako znamo i umijemo – veli nam Ante.

U Grudama nešto više od desetak kilometara južnije u srcu Hercegovine benzinska do benzinske postaje. I svi lijepo rade. Ovdje osim domicilnih registracijskih pločica ima i onih imotskih i splitskih, ali i dubrovačkih i zadarskih.

Na omiljenoj i najbližoj imotskoj benzinskoj postaji u susjednoj Hercegovini, onoj u Gorici uz samo granicu u Vinjanima Donjim, poslovođa Davor Marić referira stanje s nalijevanjem goriva proteklih nekoliko dana od poskupljenja.

– Povećao se promet dobro, iako su moji Imoćani i prije ovoga poskupljenja dolazili. Ima ih svaki dan, tko će to više i pamtit čija je tablica pored spremnika za nalijevanje. Čujte, isplati se ljudima. Evo naša je postaja, ako nema neke veće gužve na granici, recimo cijelom južnom dijelu Imotske krajine, Runovićanima, Zmijavčanima bliža nego ona u Imotskom. Automobilom preko Imotskog polja i odmah su na granici. Jeftinije je ovdje, posebno sada kada su u vas podignute cijene. E sada je pitanje hoće li naši korigirati cijene, no ako to i učine, opet će gorivo biti jeftinije. Sada je dvije, do dvije i pol kune jeftinije po litri, ali da je i kunu, narodu se isplati – veli nam poslovođa Davor Marić.

Na kraju našega đira benzinskim postajama po susjednoj Hercegovini, a da ne bi baš puno oštetili državni proračun, natankali smo dizela za sto kuna i uštedjeli 25 kuna. A natočili smo oko 11 litara. U Hrvatskoj bi natankali pa gotovo dvije litre manje.

Izvor: Slobodna Dalmacija

error: Content is protected !!