Europski nogometni savez (UEFA) namjerava promijeniti pravilo vezano uz zaleđe kako bi ono bilo više u “duhu igre”, kazao je šef sudaca u krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji Roberto Rosetti ponukan načinom na koji je Francuska u nedjelju postigla pobjednički pogodak u finalu Lige nacija protiv Španjolske.

Španjolski branič Eric Garcia želio je presjeći dodavanje prema Kylianu Mbappeu, koji se nalazio u zaleđu, no u tome nije uspio iako je dotaknuo loptu. Prema aktualnim pravilima, nakon što je Garcia dotaknuo loptu, Mbappeova pozicija više se ne računa kao zaleđe, pa je Francuz imao pravo igrati loptom te je postigao gol.

Odluka engleskog suca Anthonyja Taylora da prizna pogodak naišla je na brojne kritike, posebice u Španjolskoj.

– Istina je kako je u ovom slučaju interpretacija toga članka pravila u sukobu s glavnom poantom pravila, a ta je da se igraču onemogući prednost koju je stekao svojim nedopuštenim položajem, rekao je Rosetti.

UEFA će stoga od Međunarodnog odbora za nogometna pravila (IFAB) zatražiti poboljšanje interpretacije pravila o zaleđu kako bi se ono “približilo osnovnoj ideji pravila o nedopuštenom položaju te ga prilagodilo duhu nogometa” na sljedećem zasjedanju tehničko-savjetodavne skupine koje će se održati 27. listopada.

Pogodak sličan Mbappeovu postigao je i Romelu Lukaku za Belgiju protiv Rusije u 1. kolu skupine C na ovogodišnjem Euru.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!