Knjiga Vladimira Šeksa “Rašomon na Savi – Dokumentarna kronologija rata u Bosanskoj Posavini”, u kojoj donosi slojevitu obradu ratnih zbivanja, objavio je zagrebački nakladnik AGM.

Autor predgovora povjesničar Ivica Miškulin ističe kako je riječ o knjizi u kojoj autor pokušava otkriti istinu o tome tko je odgovoran za pad Bosanske Posavine.

Kada je 1992. Bosanska Posavina gotovo sva pala u ruke Srba, od tog su trenutka pa do danas u optjecaju brojne istine, napominje Miškulin i dodaje kako autor pokušava odgovoriti na pitanje zašto su se branitelji gotovo bez ispaljenog metka i bez posebno opasnih nasrtaja četnika povukli i odustali od daljnje obrane te tko je i zašto srušio tamošnji most na Savi. Podsjeća kako ondašnje ratne nedoumice i suprotstavljena tumačenja i dalje svako malo izazivaju znatiželju javnosti.

Miškulin napominje kako Šeks kao svjedok tih događaja u knjizi donosi relevantne dokumente, svjedočenja i stručne analize te niz stavova, mišljenja i argumenata o ratu u Bosanskoj Posavini u formi prijepisa dokumenata najvažnijih institucija Republike Hrvatske i hrvatske zajednice u BiH te njihovih vojnih, obavještajnih i redarstvenih tijela, kao i dokumentarno svjedočenje srpskih i pokojega bošnjačkog sudionika rata te predstavnika međunarodne zajednice.

Knjiga “Rašomon na Savi – Dokumentarna kronologija rata u Bosanskoj Posavini” (1046 str.) donosi najopsežniji prikaz svih kontroverzi oko slučaja Bosanske Posavine, s relevantnim dokumentima i transkriptima sastanaka, konferencija i ispitivanja aktera ratnih zbivanja.

Vladimir Šeks je rođen 1943. u Osijeku. Bio je predsjednik 5. saziva Hrvatskog sabora te jedan od tvoraca prvog hrvatskog Ustava. Objavio je više knjiga, među kojima i knjige “Temeljci hrvatske državnosti” i 1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!