“Država Bosna i Hercegovina napadnuta je antiustavnim djelovanjem Milorada Dodika. Neprijatelji Bosne i Hercegovine, kao i puno puta u povjesti, sve čine da bi je razgradili i uništili temeljne vrijednosti njenog višestoljetnog kohezionog faktora i zajedništva. Žestoko je napadnuto, kao i 1992. sve ono na čemu počiva bosansko-hercegovačko društvo, a što je veoma precizno formulirano u odlukama i dokumentima prvog i drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a”, stoji u priopćenju sarajevske udruge “Savez antifašista i boraca narodnoosolobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini”.

Iz SABNOR-a je zaključeno kako upravo na te odluke i dokumente cilja Milorad Dodik i “rušitelji iz SNSD-a”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“On, poput presuđenog ratnog zločinca Karadžića, vjerujuje da rušeći ZAVNOBiH može srušiti Bosnu i Hercegovinu. Podsjećamo da su, temeljne vrijednosti ostale nakon zasjedanja ZAVNOBiH-a, sloboda, jednakost i ravnopravnost svih naroda i građana, socijalna pravda, polna jednakost i nedjeljivost Bosne i Hercegovine. To smo obranili 1941, zatim 1992, učinit ćemo to opet, i 2021. godine. Poziv na rušenje ovih vrijednosti novi je ratni poklič Milorada Dodika ni nepunih 30 godina nakon krvavog rata s kraja prošlog stoljeća”, navedeno je u priopćenju za javnost.

“Antifašisti” su, međutim, prešutjeli, kako su protiv temeljne vrijednosti ZAVNOBiH, Daytonskog sporazuma i Ustava BiH- ravnopravnosti naroda, sve odredom bošnjačke stranke, koje se zalažu za ukidanje konstitutivnosti naroda, ustavnog prava Hrvata da biraju svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i domove naroda, prema presudi Ustavnog suda BiH. Boreći se isključivo za građanski koncept uređenja BiH bošnjačke stranke djelatno ruše i ZAVNOBiH i ustavni poredak BiH, propustili su navesti iz SABNOR-a

Sarajevski “Antifašisti” ističu kako u situaciji “otvorenog napada na našu domovinu”, nemaju pravo šutjeti, te pozivaju “sve građane Bosne i Hercegovine, da stanu u jedinstven antifašistički front obrane Bosne i Hercegovine od svih sila koje je žele razgraditi”.

“Istovremeno, pozivamo sve državne, pravosudne i sigurnosne organe da djeluju u pravcu zaštite ustavnog poretka države. Ovo što je na djelu je objava rata, napad na ustavni poredak države i čin veleizdaje. U Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine predviđene su konkretne mjere za ovakve aktivnosti. Djelujte odmah, jer već sutra može biti kasno. Nedjelovanje je sudioništvo. Potrebna je odlučna i brza protumjera svih u okviru svojih nadležnosti. Ne čekajmo da takozvana međunarodna zajednica djeluje. Znamo iz iskustva da djeluju sporo, tromo, polovično i gledajući vlastiti interes. Mi moramo djelovati, a od naše odlučnosti ovisit će i brzina njihovog uključivanja i poduzimanja mjera”, poručeno je iz SABNOR-a.

Navode kako se nalazimo “u vremenu kada su minute važne i kada nema vremena za odlaganje bilo koje aktivnosti za sutra”.

“Ovo je biti ili ne biti. Građani ove zemlje zaslužuju, nakon svega što su prošli i prolaze, naše odlučno suprotstavljanje svim rušiteljima države. Pokažimo svim zakonskim sredstvima da nas ima više nego njih i da je naša ljubav prema Bosni i Hercegovini jača od njihove mržnje. Smrt fašizmu – sloboda narodu”, stoji na kraju priopćenja SABNOR-a u BiH.

HMS/

error: Content is protected !!