Predstavnici Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Udruženja poslodavaca FBiH potpisali su danas u Sarajevu Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.

Ugovorom je zagarantirana minimalna satnica od 2,90 KM, što je 25 posto više od prethodne, dok se za rad državnim praznicima dnevnica uvećava 100 posto.

Također, ugovoreno je da se ostale naknade radnicima, poput toplog obroka, isplaćuju na račun kako bi bilo zagarantirano da radnici dobiju sve što im pripada.

Predsjednica ovog granskog sindikata Mersiha Beširović izjavila je da je zadovoljna potpisanim kolektivnim ugovorom i izrazila nadu da će i radnici biti zadovoljni onim što je dogovoreno.

Predsjednik pregovaračkog tima poslodavaca Edin Ibrahimović naveo je da je to treći kolektivni ugovor koji je potpisao, te da nikad nisu bolje surađivali sa sindikatom u nastojanjima da poboljšaju standard i uvjete rada radnika.

Poručio je da vlast treba osigurati primjenu kolektivnog ugovora u svim trgovačkim kompanijama, bez obzira da li su članice Udruženja poslodavaca.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!