Prvi dan atraktivnog petog izdanja Sport Festa, regionalnog sajma sporta u Poreču, u konferencijskom je dijelu uglavnom bio u znaku olimpizma.

– Iz Eurostatovih podataka može se vidjeti da je sport i u Hrvatskoj važna industrija jer je u prihodovnom kontekstu iznad mnogih klasičnih industrija bitnih za gospodarstvo jedne države, rekao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša u tematskom izlaganju o 30 godina HOO-a i aktualnom trenutku hrvatskog sporta kroz prizmu Olimpijskih igara u Tokiju. 

Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač ukazao je na iznimnu važnost uloge sporta na lokalnoj razini u stvaranju cjelokupne slike o hrvatskom sportu.

– Imamo vrlo malu bazu, oko 38.000 djece u dobi od 12 do 19 godina, i ne smijemo izgubiti nijedno talentirano dijete. Znamo da su mnoge velike sportske karijere krenule iz malih sredina, što je i danas aktualno. Kroz svoje razvojne programe Hrvatski olimpijski odbor otvara mogućnost podrške talentima, odnosno mladim sportašima na njihovom sportskom putu, kaže Krajač.

Hrvatski gimnastički olimpijci Ana Đerek Tin Srbić su u sklopu teme „Tokio naših snova by Toyota“ prenijeli nazočnima spontani doživljaj nesvakidašnjih Olimpijskih igara u Tokiju, na kojima je Srbić osvajanjem srebrnog odličja na preči ostvario svoj san dug gotovo 20 godina, dok je Đerek drugi put nastupila na Olimpijskim igrama.

Đerek i Srbić koji propuštaju Svjetsko prvenstvo koje u ponedjeljak počinje u Japanu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!