Kad je 1976. izašla iz braka punog nasilja s Ikeom TurneromTina je imala pravo samo na svoje ime.

Sada, 45 godina kasnije, „kraljica rock’n’rolla” prodala je prava na dio svoga glazbenog opusa, upravljanje njezinim imenom i imidžem glazbenoj izdavačkoj kući BMG.

Vrijednost toga posla nije obznanjena, ali mediji spekuliraju da se radi o 50 milijuna dolara. Prije realizacije ovog ugovora bogatstvo jedne od najvećih glazbenih umjetnica 20. stoljeća procjenjivalo se na 250 milijuna dolara.

Dobar dio tog bogatstva zarađen je na velikim turnejama na kojima je punila stadione širom svijeta. Primjerice, njezina završna turneja „Tina! 50th Anniversary” zaradila je 134 milijuna dolara u Sjevernoj Americi i Europi tijekom 2008. i 2009. godine.

Tina će uskoro proslaviti 82. rođendan, rođena je kao Anna Mae Bullock 26. studenoga 1939. u Brownsvilleu u Tennesseeju i bila je najmlađa kćerka Zelme Priscille Floyda Richarda Bullocka. Obitelj je živjela u nedalekoj zajednici u Nutbushu, gdje je njezin otac radio kao nadglednik zakupaca na farmi Poindexter Farm.

RAZDVOJENI ZA VRIJEME RATA

Kasnije se prisjećala da je od rane dobi brala pamuk sa svojom obitelji, a sudjelujući u dokumentarcu o Afro-amerikancima, napravila je test koji je pokazao kako je njezin DNK pretežno afrički i 33 posto europski, uz samo jedan posto porijekla od sjevernoameričkih plemena.

Mala Anna i njezine dvije starije sestre su razdvojene kad su njihovi roditelji otišli u Knoxville kako bi radili u vojnoj tvornici tijekom Drugog svjetskog rata. Anna je živjela sa strogim, religioznim djedom i bakom s očeve strane koji su bili đakoni baptističke crkve. Nakon rata sestre su ponovno živjele s roditeljima u Knoxvilleu, a potom su se svi vratili u Nutbush, gdje je Anna pohađala osnovnu školu Flagg Grove.

Anna je pjevala u zboru tamošnje baptističke crkve, a kad joj je bilo 11 godina, njezina je majka pobjegla od supruga i preselila se u St. Louis. Dvije godine kasnije Floyd Bullock se ponovno oženio i preselio u Detroit. Anna i njezine sestre otišle su živjeti s bakom s majčine strane u Brownsvilleu.

U svojoj autobiografiji „I, Tina”, slavna glazbenica kazala je kako je osjećala da je njezina majka ne voli, da nije bila željena i da je majka planirala napustiti njezina oca dok je bila trudna s njom. „Ona je bila vrlo mlada žena koja nije željela još jedno dijete”, napisala je Tina.

Kao tinejdžerka, Anna je radila kao kućna pomoćnica u obitelji Henderson, a u srednjoj školi je bila članica i ekipe navijačica i ženske košarkaške ekipe. Baka joj je umrla kad je imala 16 godina i otišla je živjeti s majkom u St. Louis gdje je završila srednju školu, a nakon toga je radila kao bolničarska pomoćnica u bolnici.

Sa sestrom je često odlazila u noćne klubove St. Louisa i prvi put je vidjela Ikea Turnera s njegovim bendom „Kings of Rhythm” u klubu Manhattan. Bila je zadivljena njegovim talentom i zamolila ga je da joj dopusti pjevati s bendom premda je vrlo malo žena s njima do tada nastupalo. Turner je rekao da će je nazvati, ali to nikad nije učinio.

Jedne noći 1957. godine tijekom stanke je uzela mikrofon Eugenea Washingtona, bubnjara Ikeova benda, i otpjevala baladu „You Know I Love You” B.B. Kinga. Kad ju je čuo kako pjeva, Ike je pitao zna li još neku pjesmu, pa je pjevala ostatak noći i postala povremeni vokal benda, a tijekom tog razdoblja Ike ju je učio finesama kontrole glasa i izvedbe.

VRH, A ONDA RAZLAZ

Prvi put na nekoj ploči se pojavila 1958. pod imenom Little Ann na singlu „Boxtop”, a 1960., kad je neplanirano snimila pjesmu „A Fool in Love”, Anne je postala Tina Turner. Duet Ike & Tina Turner postao je jedan od najimpresivnijih glazbenih izvođača u povijesti, među njihovim najvećim hitovima bili su „It’s Gonna Work Out Fine”, „River Deep – Mountain High”, „Proud Mary” i „Nutbush City Limits” prije razlaza 1976. godine.

Sljedećih nekoliko godina Tina je zarađivala nastupajući u televizijskim programima, dijelom i u Italiji, dva albuma koja je objavila nisu bila uspješna…

Osamdesetih godina prošlog stoljeća Tina je izvela jedan od najvećih povrataka u glazbenoj povijesti, njezin višestruko platinasti album „Private Dancer” iz 1984. sadržavao je hit „What’s Love Got to Do with It” koji je osvojio nagradu Grammy za pjesmu godine i bio je Tinin prvi i jedini broj jedan na listi Billboard Hot 100. U dobi od 44 godine, Tina je bila najstarija solo glazbenica koja je ušla na Hot 100.

Uspješni na listama bili su i „Better Be Good to Me”, „Private Dancer”, „We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)”, „Typical Male”, „The Best”, „I Don’t Wanna Fight” i „GoldenEye”. Tijekom svjetske turneje „Break Every Rule” 1988. godine Tina je postavila Guinnessov svjetski rekord po najvećem broju publike s plaćenim ulaznicama za solo izvođača – 180.000 na Maracani u Rio de Janeiru.

Glumila je i u filmovima „Tommy” iz 1975. godine, „Pobješnjeli Max 3: Thunderdome” iz 1985. i „Posljednji akcijski junak” iz 1993. godine.

PRVA ŽENA NA NASLOVNICI ROLLING STONEA

Tina je prodala više od sto milijuna nosača zvuka širom svijeta, osvojila je 12 nagrada Grammy, bila je prvi tamnoputi glazbenik i prva žena na naslovnici magazina Rolling Stone. Ima svoju zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih, a dva puta je primljena u Kuću slave Rock and Rolla, 1991. s Ikeom Turnerom – on je tada bio u zatvoru, a ona se nije pojavila na svečanosti. Ove godine uvrštena je kao solo umjetnica.

Tina je 2009. službeno prestala nastupati, a iz mirovine se nakratko vratila u srpnju 2020., surađujući s norveškim producentom Kygom na remiksu hita „What’s Love Got to Do with It”. Objavom tog remiksa Tina je postala prvi umjetnik koji je imao hit na ljestvici top 40 tijekom sedam uzastopnih desetljeća u Velikoj Britaniji.

Tinina prva ljubav u Brownsvilleu bio je Harry Taylor, kojeg je upoznala na školskoj košarkaškoj utakmici. Kasnije je za njega kazala da je bio jako popularan i imao puno cura, ali ga je ipak osvojila i bili su zajedno godinu dana. Njihova je veza završila kad je otkrila da se Harry vjenčao djevojkom koja je s njim ostala trudna.

Nakon preseljenja u St. Louis i upoznavanja s članovima benda Ikea Turnera, Tina je započela vezu sa saksofonistom Raymondom Hillom i zatrudnjela je dok je bila u posljednjem razredu srednje škole. Preselila se kod Hilla, koji je živio s Ikeom.

Njihova veza je okončana kad je Hill slomio gležanj hrvajući se s pjevačem iz benda Carlsonom Oliverom i vratio se u svoj rodni grad Clarksdale prije nego što je njegov i Tinin sin Craig rođen u kolovozu 1958. godine, prepuštajući Tinu sudbini samohrane majke.

Tina i Ike bili su platonski prijatelji od vremena kad su se upoznali 1957. do 1960. godine, a vezu su započeli dok je Ike još bio u vezi sa Lorraine Taylor, s kojom je živio. Nakon što su snimili „A Fool In Love”, Tina mu je rekla da ne želi nastaviti vezu s njim, a on je uzvratio udarivši je u glavu drvenim kalupom za cipele.

Bio je to incident, kako je Tina kasnije pričala, koji je usadio strah u nju, ali je odlučila ostati s Ikeom jer joj je zaista bilo stalo do njega. Nakon rođenja njihova sina Ronnieja u listopadu 1960. godine, preselili su se u Los Angeles 1962. i vjenčali u Tijuani. Ike je kupio kuću u području View Park gdje su s njima, uz zajedničkog sina, živjeli Tinin sin Craig i Ikeovi sinovi Ike Jr. i Michael iz veze sa Lorraine.

Ike je bio nasilan i promiskuitetan tijekom cijelog braka, što je dovelo do Tinina pokušaja samoubojstva 1968. predoziranjem tabletama Valiuma. Do sredine 70-ih Ike, kojemu je u poznijoj životnoj dobi dijagnosticiran bipolarni poremećaj, postao je teški ovisnik o kokainu, što je dodatno utjecalo na njegovu vezu s Tinom.

‘MALI’ NASTUPI ZA PLAĆANJE DUGOVA

Nakon što su se fizički sukobili na putu do hotela u New Yorku 1976. godine, Tina je sa samo 36 centi u džepu pobjegla i skrivala se kod prijatelja. Podnijela je zahtjev za razvodom braka koji je finaliziran u ožujku 1978. godine. U brakorazvodnoj parnici tražila je 4000 dolara mjesečne alimentacije, tisuću dolara mjesečno uzdržavanja za djecu i skrbništvo nad sinovima Craigom i Ronniejem.

Završnim brakorazvodnim dogovorom preuzela je odgovornost za propuštene koncerte, zadržala je pravo na tantijeme za pjesme koje je napisala, ali je Ike dobio izdavačka prava za svoje i njezine pjesme.

Tina je zadržala dva automobila marke Jaguar, krzna i nakit, kao i svoje umjetničko ime. Dala je Ikeu svoj udio u glazbenom studiju Bolic Sound, izdavačkim tvrtkama, nekretninama, a zadržao je i četiri automobila. Nekoliko promotora je izgubilo novac i podnijelo tužbe zbog gubitaka, gotovo dvije godine Tina je dobivala kupone za hranu i nastupala u malim klubovima kako bi platila dugove.

Nakon Ikeove smrti u prosincu 2007. godine, Tina je izdala kratko priopćenje u kojemu kaže da nije bila u kontaktu s njim više od 30 godina i da nikakvih daljnjih izjava neće biti.

Tina je 1986. upoznala njemačkog glazbenog menadžera Erwina Bacha, kojeg je njezina europska izdavačka tvrtka EMI poslala da je dočeka na aerodromu u Düsseldorfu. Bach je 16 godina mlađi od nje, u početku su bili prijatelji, a vezu su započeli godinu dana kasnije. Vjenčali su se u srpnju 2013. na obali jezera Zürich u Küsnachtu u Švicarskoj, gdje od 1994. žive u kući nazvanoj Château Algonquin.

Tina ima nekretnine u Kölnu, Londonu i Los Angelesu, kao i vilu na Francuskoj rivijeri, nazvanu Anna Fleur.

U siječnju 2013. Tina je zatražila švicarsko državljanstvo i nakon položenog testa dobila ga je u travnju te godine, a u listopadu je u američkoj ambasadi predala papire kojima se odrekla američkog državljanstva.

Tri tjedna nakon vjenčanja s Bachom doživjela je moždani udar i morala je ponovno učiti hodati, a 2016. joj je dijagnosticiran rak crijeva.

Homeopatskim pripravcima je liječila visoki krvni tlak, što je rezultiralo oštećenjem i u konačnici zatajenjem bubrega. Preporučeno joj je da započne s dijalizom, razmatrala je mogućnost asistiranog samoubojstva i učlanila se u Exit, ali je njezin suprug Erwin ponudio svoj bubreg za transplantaciju. Operacija transplantacije izvedena je 7. travnja 2017. godine.

PIŠE MARIJA ČOVIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!