Prvi „Memorijalni turnir Ivan Boto Ljubuški 2021.“  održan proteklog vikenda u Ljubuškom okupio je 84 sudionika iz BIH, Hrvatske i Crne Gore. 

Turnir je organizirao Šahovski klub Kula Ljubuški, a dojmove sa turnira u programu Radija Ljubuški s nama je podijelio tajnik kluba Ivan Bandur.

 “Snaga turnira premašila je naša očekivanja, natjecatelji su zaista jaka imena iz regije, velemajstori, višestruki prvaci država, najbolji šahisti. Nagradni fond je bio vrijedan i raznovrstan zahvaljujući pokroviteljima gradonačelniku Vedranu Markotiću i ministru financija Toniju Kraljeviću kojima zahvaljujemo na potpori i razumijevanju. Ovo što imamo u Ljubuškom je zaista rijetkost. Imamo svu potporu za naš rad, jaku infrastrukturu i šahovska scena u gradu se zahvaljujući tome širi. Pozivamo odrasle i najmlađe da se uključe u klub. Prostorije su ovdje u podrumu zgrade gdje se nalazi i radio, imamo svoju stranicu i aktivni smo na Facebooku te nam se tu i mogu javiti.“

O pokretanju memorijalnog turnira Bandur kaže; „ Gospodin Ivan Boto bio je predsjednik šahovskog kluba u Ljubuškom koji je njegovom smrću i ugašen, ima tome više od dvadeset godina. Zaslužan je za razvoj šaha u Ljubuškom, upravo je on našeg sadašnjeg predsjednika kluba Alena Buntića učio igrati šah. Tada je klub bio puno jači, nego što smo mi sad, osvajali su turnire, bili prepoznatljivi. Ovim turnirom željeli smo mu odati počast.“

Nakon čina otvorenja potezom unuka Ivana Bote, Ivana Pavla, jedan od sudionika na turniru fidemajstor gosp.  Vjekoslav Biliškov  koji je nekada i igrao za Ljubuški kazao mi je da nije odavno vidio simpatičnije otvaranje. Svi sudionici su nam pohvalili turnir i cijelu organizaciju turnira što nam je zasigurno poticaj jer se o Ljubuškom pozitivno priča kao o gradu šaha, što nam je zaista drago. Trenutno nam je prioritet škola šaha, nadamo se i organizaciji još nekih turnira, organizirati ćemo i naš gradski turnir za sve koji žele sudjelovati, još jedanput upućujemo poziv svim ljubiteljima šaha da se jave u klub“, poručio je Bandur.

Poslušajte čitav razgovor:

B.Medić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!