Pitate li kod nas ljude što je za njih najbolja kave, gotovo da smo sigurni da će većina reći da je to espresso. To je onaj talijanski, pravi kakav pijemo već desetljećima, ma što desetljećima, prošlo je već i stoljeće otkako je u Italiji izmišljen prvi aparat za espresso kavu. No, ipak, mi kavu ne ispijamo kao Talijani, kod njih je to uglavnom kratak “ritual”, s nogu, za šankom, u dva- tri gutljaja… pa se brzo ide dalje. Espresso za šankom u Italiji je puno jeftiniji nego da zasjednete za stol i uživate u malo dužem ispijanju kave.
Mi i Bošnjaci
Kod nas je ta priča drukčija. Mi volimo uz jednu kavu za stolom raspredati o problemima nadugo i naširoko. Slično kao naši susjedi Bošnjaci, koji su poznati po svojoj gostoljubivosti i meraku uz kavu. Od njih su i došle riječi : dočekuša, razgovoruša i sikteruša. Ova zadnja dođe na kraju druženja, kad ste već sve ispričali i pretjerali s dužinom posjeta. U Bosni se kava “peče” tako što se u praznu džezvu stavi nekoliko žličlica svježe, najbolje ručno mljevene kave, pa kad se ona “zapeče”, prelije se vrelom vodom, zakuha i makne s vatre da se slegne.
Nadugo i u Etiopiji
I u Etiopiji se kava ispija dugo. Zapravo satima, jer ritual započinje s pranjem i prženjem zrna do posluživanja koje ide u najmanje tri runde. Cijeli ritual izvodi se u tradicionalnom stilu, uključuje čak i miris tamjana, a kava se prelijeva elegantno, na kraju se napitku dodaje i prstohvat soli kako bi se pojačao okus kave.
Začini u Meksiku
Meksikanci kavi dodaju nama nezamislive začine. Kavu kuhaju u glinenom loncu i s nizom začina – cimet, sirovi smeđi šećer od trske i kakao. Među ostalim – ovaj se napitak izvorno kuhao tijekom Meksičke revolucije kako bi se održalo dobro raspoloženje vojnika.
I Kubanci znaju uživati
Na Kubi imaju svoju vrstu espressa. Zovu je “cafecito”, a to je zapravo espresso s kremom. Krema je ustvari sirupasta pjena nastala umućivanjem šećera u piće. Kava na Kubi ima važno društveno značenje, gotovo kao i kod nas. Dođete li Kubancima u goste, domaćin će vas uvijek ponuditi šalicom kave. Kod njih se kava ispija u krugu prijatelja, obitelji i za dugih razgovora.
Čudno u Senegalu
Ono što ne možemo shvatiti jest kava i paprika kako to rade u Senegalu. Ono što tamo piju mi bismo teško mogli nazvati kavom, ali njima to jest kava. Zovu je “café touba” i taj napitak podiže “začinjenu” kavu na novu razinu – napravljena je od mljevene slatke paprike. Mještani je piju radi uživanja i u medicinske svrhe, a piće – koje se često pravi i prodaje s uličnih kolica – od vitalnog je značenja za gospodarstvo. Toliko ga piju da od toga žive i ulični prodavači.
Austrijsko piće za kralja
Iskustva putnika namjernika kažu kako se u Austriji nisu napili pravog espressa. Da, nije to Italija i nije po našem ukusu. No, Austrijanci imaju svoj specijalitet nazvan “kaisermelange”. Kao što mu naziv govori, ovo je piće prikladno za kralja. “Kaisermelange” je napravljen od kombinacije espressa i žumanjka koji se može zasladiti medom i dodati rakija ili rum.
Finska kalorično
Finci su negdje pri vrhu ljestvice najvećih kavopija na svijetu. Zato i ne čudi dokle su došli sa svojim kavenim receptima. Piju kavu sa sirom! Tako je. Skandinavski “kaffeost” je kava prelivena komadom sušenog sira koji se natapa u jakom pivu i postaje kremast. Pije se iz široke drvene šalice za potpun doživljaj.
U domovini Jemenu
U zemlji iz koje potječe arapska kava piće se lagano kuha i može se začiniti kardamomom ili đumbirom koji mu daje čokoladni okus – bez dodatka bilo kakve čokolade. Tradicionalno se poslužuje u ukrašenom vrču, ulijeva u male šalice bez ručki, popraćeno datuljama.
Japanci i “latte art”
Odbacimo predrasude o Japancima. Ne sjede svi oni na koljenima i pristojno ispijaju svoj čaj. Piju i oni kavu, a posebno vole espresso kad je ukrašen. Kod njih je “latte art” postao 3D umjetnost. Baristi u modernim japanskim kafićima tretiraju se kao umjetnici, jer oni ne samo da crtaju na espressu, nego stvaraju minijaturne pjenaste skulpturice. Znaju svašta izvesti ilustrirajući likove, poznata umjetnička djela i fotografije u mliječnoj pjeni.
Kinezi s čajem
Bilo bi neumjesno i Kineze povezivati isključivo s čajem. Kavu vole i piju u mnogim dijelovima Kine, a najviše u Hong Kongu, što zapravo nije ni čudno s obzirom na njegovu političku povijest. Ali, Kinezi na svoj način miješaju kavu s čajem u precizno određenim omjerima.
PIŠE OLGICA IVIĆ GRIZELJ/slobodnadalmacija.hr