Danske vlasti od ovoga tjedna pozivaju da se što više građana cijepi trećom dozom, šest i pol mjeseci nakon primanja druge doze. U rujnu su je počeli davati korisnicima domova za starije, a sada su prioritetne skupine stariji od 65 i zdravstveni radnici. Danci su u europskom vrhu po procijepljenosti, što je omogućilo ukidanje svih mjera. Infektologinja Miljena Copois kazala je u razgovoru s novinarom Draganom Nikolićem u središnjem Dnevniku HTV-a da je ondje sada život normaliziran, bez restrikcija.  

U Danskoj je procijepljeno 75% ukupnog stanovništva, a od toga je 86% onih kojima je ponuđeno cjepivo, tvrdi infektologinja Miljena Copois i dodaje da to znači da su cijepljeni oni od 12 do 100 i više godina starosti. U bolnicama je trenutačno hospitalizirana 121 osoba, od toga ih je 11 na  intenzivnoj skrbi, a sedam ih je na respiratoru.

Danska je bila jedna od prvih koja je uvela restriktivne mjere i “lockdown”, ali je isto tako 10. rujna prva u Europi ukinula sve mjere. Koronavirus se ovdje više ne smatra ugrozom društva, već ozbiljnom bolešću.

U Danskoj se još od prije ljeta maske više nisu morale nositi u trgovinama, dok je u javnom prijevozu to bilo obavezno. Nakon ljeta se i to ukinulo, kazala je infektologinja Copois i napominje da se sada život sasvim normalno odvija kao da se ništa ne događa. 

Danska je najbolja na svijetu po broju testiranja na milijun stanovnika 

Danska je prva uvela i covid potvrde. Danas one više nisu potrebne, a za eventualne posjete noćnim klubovima nema nikakvih restrikcija. 

– Covid potvrde je bilo jako lako dobiti jer je svugdje bilo centara za testiranje za one koji se nisu cijepili, dodala je.  

Po broju testiranja na milijun stanovnika Danska je najbolja na svijetu. Je li za Dansku bilo ključno upravo to što se nakon cijepljenja najranjivije skupine krenulo u cijepljenje mladih, upitao je Nikolić. Odgovorila je da su najkasnije bili cijepljeni oni koji imaju oko 50-ak godina, a npr. 18-godišnjaci su to učinili ranije, jer je takav bio princip.

Svojim liječnicima vjeruje 90% Danaca 

Postotak cijepljenih zdravstvenih djelatnika u Danskoj bitno je drugačiji nego u Hrvatskoj. 

– Više ne moramo nositi zaštitne maske u bolnici, niti se to traži od pacijenata. Zaista se sve događa kao da koronavirusa nema. Pacijente više čak niti ne testiramo pri ulasku u bolnicu kao prije, već samo one s teškim respiratornim simptomima, unatoč cijepljenju. 

Prema posljednjem istraživanju 90% Danaca vjeruje svojim liječnicima. Infektologinja Copois napominje da oni koji se nisu htjeli cijepiti nisu mogli npr. u kino, kazalište.

– S covid potvrdama ljude se primoralo da se cijepe i ja mislim da je to sasvim u redu s moje infektološke strane, izjavila je dr. Copois. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!