Vlada Federacije BiH odlučila je konačno početi rekonstrukciju ruševne zgrade “Staklena banka” u Mostaru, koja u centru grada godinama predstavlja opasnost za brojne građane i turiste te je raspisala natječaj za izradu idejnog rješenja kako bi ova građevina zasjala u novom ruhu.

Zgrada “Staklena banka” u Mostaru izgrađena je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća i bila je prepoznatljiva po plavim staklima, ali objekt nikad nije stavljen u funkciju, a danas je od zgrade ostala samo betonska fasada, piše Klix.ba.

U javnom natječaju Vlada FBiH traži idejno rješenje sanacije, rekonstrukcije, redizajna fasade i adaptacije objekta poslovne zgrade “Staklena banka” u Mostaru, a autorska rješenja će primati do 10. studenog 2021. godine te najbolja tri, koja će i otkupiti, nagraditi novčanim nagradama od 22.000 KM za najbolje, 8.000 KM za drugo i 5.000 KM za treće rješenje, bez PDV-a.

Federalna vlada je još ranije u proračunu izdvojila 13 milijuna KM za rekonstrukciju ruševnog objekta, a u prosincu 2019. godine platila je usluge arhitektonskog i geodetskog snimanja postojećeg stanja zgrade te provela nabavu ispitivanja konstrukcija i izrade elaborata o stanju konstrukcija objekta s prijedlogom mjera sanacije.

Vlada FBiH je “Staklenu banku” kupila od Gospodarske banke d.d. Mostar u likvidaciji za gotovo šest milijuna KM, još 2017. godine.

Uštedjeti oko 750.000 KM godišnje

Cilj je obnovom zgrade, pod jedan krov smjestiti institucije i ministarstava, koji su trenutno raštrkani na više lokacija, i time, prema proračunu stručnjaka, uštedjeti oko 750.000 KM godišnje.

Prema dostupnim podacima, objekt je izgrađen krajem 1980-ih godina, kada su bili kompletno završeni suteren, mezanin, fasada objekta te dio završnih i zanatskih radova na preostalim etažama. Objekt nikad nije bio u funkciji te je većim dijelom izgrađen do razine niskog i srednjeg roh baua. Projektant objekta je Dragan Bijedić, dipl. ing. arh.

U prijeratnom i djelomično u ratnom razdoblju objekt je imao staklenu fasadu, s aluminijskom konstrukcijom, koje više nema na objektu.

Vratiti reprezentativnost objektu

Objekt je tlocrtno i visinski nepravilnog oblika, a čine ga tri dilatirane cjeline: toranj katnosti S+P+9 te dva niža dijela katnosti S+P+1, koji se nalaze s istočne i zapadne strane tornja. Objekt je svim svojim dilatacijama uvezan u jednu cjelinu na etažama S+P+1.

Sadržaj tih cjelina čine srednji dio s amfiteatrom (toranj), sastoji se od suterena, prizemlja, mezanina, tehničke etaže i sedam katova, “šalter sala” (aneks A), koja se sastoji od suterena i galerije, administrativni dio (aneks B) sastoji se od suterena s atomskim skloništem, prizemlja i mezanina.

Ukupne površine 2.075 m2, u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 1/1. Površina vlasničke parcele pod objektom je 1.900 m2, dok je dvorište površine 175 m2.

Zgrada je u centru grada Mostara, s južne strane paralelna ulici Kralja Zvonimira, a s istočne strane paralelna ulici Kneza Domagoja. Objekt je smješten na križanju dviju navedenih ulica. U relativnoj blizini objekta s istočne strane je kružni tok na Bulevaru, koji je glavna prometna okosnica grada Mostara, piše Klix.

Objekt je u vrijeme nakon izgradnje predstavljao vertikalni naglasak i repernu točku u širem okruženju. Naglašavanjem svečanog ulaza, rješenjem trga ispred svečanog ulaza i rekonstrukcijom i redizajnom fasade potrebno je vratiti reprezentativnost objektu i učiniti ga novim orijentirom u širem okruženju.

Izvor: Jabuka.tv