“Na dnu smo”, rekao je, između ostaloga, Davorin Trgovčević, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista (HDK) tijekom gostovanja u utorak ujutro u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, koja se može pogledati na HRTi platformi.

Pogledajte snimku gostovanja Nika Titanika Davorina Trgovčevića u programu HTV-a:

Povod gostovanja Davorina Trgovčevića i Nikole Plečka – Nika Titanika, dopredsjednika HDK i predstavnika HDK u FECO-u – međunarodnoj organizaciji udruga karikaturista, tradicionalna je godišnja izložba članova HDK, koja se od 19. do 29. listopada 2021. održava u Galeriji “Zvonimir” u Bauerovoj 33 u Zagrebu.

Osim o izložbi, tijekom gostovanja se govorilo i o stanju u HDK, položaju karikature u Hrvatskoj, izazovima koji su pred HDK i karikaturistima pa se između ostaloga spomenulo kako su karikaturisti u karikaturama duhoviti, ali se već dugi niz godina suočavaju s mnogobrojnim problemima.

– Svakom normalnom društvu potrebno je imati karikaturu koja bi bila svojevrsni korektiv društva. Nažalost, karikatura je u medijima rijetka i malobrojna, a hrvatski karikaturisti su 1. liga festivalske karikature u svijetu, rekao je Nik Titanik.

Davorin Trgovčević je uputio i apel:

– Karikatura postoji i pozivamo mlade da nam se priključe, da nam mladež u HDK nisu 50-godišnjaci. Hrvatska radiotelevizija je jedan od rijetkih hrvatskih medija koji redovito prati karikaturu, istaknuo je Trgovčević.

Budući da nema mnogo medija koji podržavaju karikaturu, karikaturisti stvaraju i na drugim područjima, primjerice u stripu koji katkad “koketira” s karikaturom pa i u drugim crtačim i ostalim umjetničkim formama, primjerice u ilustraciji slikovnica.

Osim što organizira godišnju izložbu svojih članova, već više od 20 godina HDK organizira i tradicionalnu Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2021. – jedan od najdugovječnijih festivala karikature u svjetskim razmjerima, koji će se u studenome ove godine održati u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

–  Mi smo vječni optimisti i nadamo se da će HDK opstati, unatoč financijskim problemima koji postoje zbog nedovoljnog financiranja HDK od nadležnih institucija, zaključio je Davorin Trgovčević.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!