Američki predsjednik Joe Biden okrivio je Rusiju i Kinu zbog njihovog nedolaska na samit G20 u Rim, rekavši da su one odgovorne za nekonkretne ciljeve navedene u završnoj deklaraciji te skupine.

Joe Biden okrivio je Kinu i Rusiju za nezadovoljstvo brojnih klimatskih aktivista zaključcima samita industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G20).

– Razočaranje se odnosi na činjenicu da se Rusija i Kina nisu pojavile u smislu neke obveze u borbi protiv klimatskih promjena, i tu je razlog zašto su ljudi nezadovoljni time. I ja smatram da je to razočaravajuće, rekao je Biden na konferenciji za novinare.

Čelnici skupine G20 najvećih ekonomija svijeta u nedjelju su se složili oko završne izjave koja poziva na značajno i učinkovito djelovanje kako bi se ograničilo globalno zatopljenje, no daje malo konkretnih obveza.

Predsjednici Kine Xi Jinping i Rusije Vladimir Putin sudjelovali su na samitu putem video konferencije.

– Ništa ne može zamijeniti pregovore uživo za svjetsku suradnju, istaknuo je Biden.

Ipak, kazao je da je G20 postigao značajan napredak uoči klimatske konferencije u Glasgowu. Dodao je da je ključno znati što Kina ne radi, što Rusija ne radi i što Saudijska Arabija ne radi.

Mnogi klimatski aktivisti pa čak i politički dužnosnici ocijenili su da G20 nije išao dovoljno daleko, posebno u borbi protiv klimatskih promjena.

Biden je također rekao da je samit G20 u Rimu pokazao moć Amerike kada se angažira.

– Ono što smo ovdje vidjeli, to je moć Amerike kada se angažira i radi s našim savezničkim partnerima na problemima, istaknuo je.

Po njemu, G20 je imao opipljive rezultate kada se radi o klimi, ekonomiji i pandemiji.

– Mislim da smo realizirali opipljiv napredak, djelomično zahvaljujući odlučnosti koju je SAD donio za pregovarački stol, zaključio je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!