Najveće žarište u novom valu pandemije i dalje je istočna Europa. To je i jedina svjetska regija koja bilježi velik rast broja novooboljelih i umrlih. Novi crni rekordi zabilježeni su u Rusiji.

Rusija muku muči s novim podvarijantama delta-soja koronavirusa. Ima 41 tisuću novooboljelih. Zabilježen je i dosad najveći broj preminulih u jednom danu – 1160. U najugroženije regije pogođene opasnim virusom uputili su se ministar zdravstva i njegovi zamjenici.

– Na žalost, svi pacijenti na intenzivnom liječenju nisu cijepljeni, rekao je novinarima Mihajl Muraško, ruski ministar zdravstva.

Zbog drastičnog povećanja broja umrlih i zaraženih, bolnički sustav na rubu je izdržljivosti. To je natjeralo Moskvu da uvede jednotjedni plaćeni odmor u zemlji. Na snazi je strogo zaključavanje do 7. studenog. Otvorene su samo trgovine s prehrambenim proizvodima i ljekarne.

Budući da su na plaćenom dopustu, mnogi su građani procijenili da je sada idealno vrijeme da odu na odmor.

– Pozivamo goste i stanovnike našeg poluotoka da izbjegavaju nepotrebne kontakte i velika okupljanja. Čuvajte sebe i svoje najmilije!, poručio je ministar turizma Krima Vadim Volchenko.

Kako bi obuzdale širenje zaraze, ruske su vlasti u turističkim gradovima postavile kontrolne točke.

– Guverner Sevastopolja odlučio se na radikalne mjere – uredbom je do 7. studenog ograničio boravak u gradu. Policija propušta samo one koji imaju potvrdu o cijepljenju ili dokaz da su preboljeli bolest u posljednjih 6 mjeseci, komentirao je Aleksej Krasnokutski, zamjenik ravnatelja Odjela za javnu sigurnost.

Nove mjere znak su sve veće zabrinutosti ruskih vlasti zbog dosad najvećeg broja smrtnih slučajeva. Kremlj smatra da je uzrok takvom stanju niska procijepljenost. Samo 36 posto Rusa cijepljeno je dvjema dozama.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!