Na sjednici srbijanskog Kriznog stožera održanoj u odlučeno je da se jesenski školski raspust u Srbiji produži, a da covid propusnice budu obavezne od 20 sati u ugostiteljskim objektima, kockarnicama i kladionicama.

Jesenski školski raspust, prema odluci Kriznog stožera, trajat će od 6. do 14. studenoga, a druga odluka odnosi se na produženje vremenske valjanosti covid propusnica i njihovo proširenje, pa će one sada biti potrebne od 20 sati u svim ugostiteljskim objektima koji će moći raditi 24 sata, ali i u kockarnicama i kladionicama, kazala je ministrica Darija Kisić Tepavčević u svom obraćanju novinarima.

Na sjednici Kriznog stožera osim o mjerama, raspravljalo se i o rezultatima cijepljenja i analizirala se epidemiološke situacija.

– Epidemiološka situacija u ovom trenutku prilično je nepovoljna. Posljednjih tjedana bilježimo pad učestalosti obolijevanja, međutim brojke su i dalje iznimno velike. Ono što je jako bitno je da između 50 i 60 naših sugrađana izgubi bitku s ovom bolesti – kazala je Kisić Tepavčević.

Ministrica je priopćila da je više od tri milijuna građana dobilo makar jednu dozu cjepiva, što je po njezinim riječima, veliki uspeh ali nije dovoljno.

Ona je iznijela podatak da je 56 posto punoljetnih građana Srbije cijepljeno, ali da je u uzrastu od 18 do 30 godina to samo svaki četvrti, te je apelirala na sve mlade ljude da pomognu u borbi s epidemijom tako što će primiti cjepivo.

– Pokazalo se nakon milijuna primljenih doza da su ova cjepiva sigurna i praktično nismo imali ozbiljne neželjene efekte koji bi zahtijevali hospitalizaciju, praktično su sve bile lokalne reakcije uobičajene za sva cjepiva – kazala je ministrica.

Naglasila je da je uvođenje covid propusnica na ona mjesta gdje je velika vjerojatnost prenošenja virusa i gdje se po pravilu okupljaju mlađe osobe, iako ograničeno, dovelo do značajnog efekta na povećanje učestalosti cijepljenja prvom dozom i da je u skladu s tim odlučeno da se proširi vremenski period njenog važenja za ugostiteljske objekte od 20 sati, s tim što će svi ugostiteljski objekti moći raditi 24 sata, a ova mjera proširena je i na kockarnice.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!