Sastanak predstavnika Općine Posušje i Federalnog ministarstva okoliša i turizma na temu inicijative proglašenja područja Blidinja nacionalnim parkom, uz nazočnost šire javnosti, održan je u petak u Posušju, a na njemu su analizirani sačinjeni prednacrti dokumenata te su iznesena dodatna pojašnjenja gostiju iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Bitna poruka poslana iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma je da neće biti donošenja nikakvih zakonskih rješenja bez prethodne konzultacije i sa stanovništvom i s jedinicama lokalne uprave.

“Ono što je najbitnije istaknuti je informacija da zakonska regulativa neće biti usvajana na višim razinama dok jedinice lokalne uprave, odnosno općine na čijem teritoriju se nalazi Park prirode (PP) Blidinje, putem svojih općinskih vijeća ne daju prethodnu suglasnost”, priopćeno je iz Općine Posušje.

Prema protokolu današnjeg sastanka, jedan dio bio je predviđen za postavljanje pitanja nazočnih, a prvo se odnosilo na trenutno “zoniranje” parka i mogućnost izmjene granica zona za koje lokalni mještani smatraju da su nepovoljne za njihov daljnji rad i život na području PP Blidinje, s obzirom na restrikcije koje sa sobom donose.

U odgovoru je rečeno kako se one mogu korigirati u daljnjoj proceduri do eventualnog donošenja konačne verzije Zakona, te da će se svi prijedlozi uzeti u obzir.

Drugo pitanje bilo je vezano za status izgrađenih objekata na području Parka. U odgovoru rečeno je kako se oni neće uklanjati, odnosno rušiti.

Nadalje, upućen je niz pitanja i prijedloga od onih vezano za obradu poljoprivrednih površina, turističke djelatnosti, branja ljekovitog bilja za osobne potrebe, do mogućnosti lokalnih jedinica da sudjeluju u radu Nacionalnog parka Blidinje, ako se proglasi, kroz mogućnost biranja menadžmenta.

Jedna od opaski koja se dva puta čula na sastanku vezana je za početnu komunikaciju između općina i Ministarstva pri izradi prednacrta. Izraženo je mišljenje da su se dosadašnje nedoumice mogle izbjeći da su na vrijeme pozvane jedinice lokalne uprave da sudjeluju u prednacrtu Zakona o NP Blidinje.

“Upravo zbog toga stav Općine Posušje o prednacrtu Zakona o NP Blidinje vrlo je jasan – prednacrt nije prihvatljiv u ovom obliku. Stoga, na prijedlog načelnika Begića, o ovom se povela rasprava i na sjednici Općinskog vijeća. Tom prilikom usvojen je zaključak u kojem su sadržane sve primjedbe na prednacrt zakona, a kojim se Vijeće zalaže za donošenje novog zakonskog okvira uz aktivno sudjelovanje svih općina i županija na čijem se području prostire”, navode iz posuške Općine.

Načelnik Posušja Ante Begić istaknuo je kako se neće dati suglasnost na nešto što je protivno interesima stanovništva, posebno onog na području Parka prirode Blidinje, te protivno interesima općine Posušje.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!