Gradska vlast iz Možemo pokazuje malo razumijevanja za  humanitarnu akciju Advent u Španskom. To je hvalevrijedan humanitarni program koji ove godine skuplja sredstva za ljude stradale u potresu. Točnije, njih 193 koji su još uvijek smješteni u hostelu Arena.

Advent u Španskom je duša naselja

Prošle godine, usprkos pandemijskom Božiću i potresu, blagdanski duh uspio je oživjeti zagrebačku zimu. Čak i na mjestima gdje prethodno nije stanovao, piše zagreb.info.

Prošlogodišnji Advent u Španskom na trgu Ivana Kukuljevića, popularnom Kuksi, okupio je velik broj stanovnika Španskog, kao i stanovnika okolnih kvartova Stenjevca, Malešnice, Prečkog i Rudeša. Iako je hvalevrijedna manifestacija imala humanitarni karakter, ipak je zaradila policijsku prijavu i to zbog – širenja zaraze.

Problemi i ove 2021. godine

I ove godine se ponavlja drama. Ali ne zbog nepoštivanja protuepidemijskih mjera već zbog javnog natječaja za postavljanje adventskih kućica u Španskom. A natječaj nije održan.

Naime, udruga Rekreativan kvart podnijela je početkom listopada Gradskom uredu za prostorno uređenje zahtjev za izdavanje rješenja za postavljanje komercijalnih kućica i bine za scenske nastupe školaraca i vrtićke djece iz Španskog. Na istom mjestu, u Parku hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Program koji je oduševio Špansko i okolne kvartove održao bi se od 27. studenog do 07. siječnja 2022. godine. Sve to je dio humanitarne manifestacije ,,Advent kod nas doma u Španskom”.

Organizatori ne odustaju

Navedeni zahtjev je odbijen prema Članku 25.st.1. On propisuje da se lokaciji na na površinama javne namjene za postavljanje pokretnih naprava za prigodnu prodaju i ugostiteljske usluge za uskrsne i božićne blagdane dodjeljuju javnim natječajem. S obzirom na navedeno, iz gradskog Ureda kažu da nemaju pretpostavki za pokretanje postupka, te odbijaju zahtjev Udruge.

Dodaju, da se moguće žalbe ne dostavljaju njima nego Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, što je udruga predala dana 3. studenoga.

Kako stvari stoje, ova neprofitna organizacija koja je imala za cilj pomoći potresom stradalim obiteljima Zagreba koje se još uvijek nalaze u Hostelu Arena, njih 193, trebala se obratiti putem natječaja. A sam natječaj za područje njihove Gradske četvrti nije niti bio raspisan. To je razlog zašto Advent u Španskom nije dobio “zeleno svijetlo” Gradskog ureda.

Ono što zanima predstavnike udruge jest kako da se prijave na natječaj koji nije raspisan. Žalbu na rješenje su ipak predali, te očekuje pozitivan ishod. Isto tako najavljuju da će se humanitarna manifestacija u Španskom ipak održati.

Izvor: narod.hr/zagre.info

error: Content is protected !!