U Ljubuškom su počeli radovi na još jednom važnom i jako korisnom infrastrukturnom projektu. Naime, u naselju Pregrađe, u istočnom dijelu Ljubuškog, preuređuje se i obnavlja dio Ulice fra Nikole Ivankovića. To je ulica i ujedno cesta koja polazi od raskrižja sa semaforom na istočnoj ljubuškoj obilaznici i vodi prema Metkoviću, za koju se u Ljubuškom uobičajio naziv “put za Metković”.

Nogostup zasad s lijeve strane

Projekt provodi Javna ustanova Ceste Zapadnohercegovačke županije u suradnji s Gradom Ljubuškim. Prema projektu, uredit će se cesta od raskrižja na obilaznici do Gradskog groblja u dužini od 1100 metara. Asfaltna podloga davno je ne osobito kvalitetno rađena, s neravninama i naknadnim zakrpama.

Projektom je predviđeno da se urade dva kolnička traka širine po tri metra, nogostupi, javna rasvjeta i odvodnja oborinskih voda. Gledajući od semafora i obilaznice, nogostup je trenutačno planiran samo s lijeve strane, do raskrižja za Pregrađe u dužini oko 250 metara, tu će se uraditi pješački prijelaz, potom će nogostup prijeći na desnu stranu i voditi do Gradskog groblja. Traži se rješenje da se nogostup uradi i na desnoj strani od semafora do raskrižja za Pregrađe, što bi bilo vrlo poželjno. Radi se na tome da se riješe imovinsko-pravni odnosi i očekuje se da će se u tome uspjeti i uraditi dopuna projekta i financijske konstrukcije.

–Donedavno je to bila lokalna ili gradska cesta i na naš prijedlog, na poticaj Grada Ljubuškog, odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u ožujku ove godine prekategorizirana je u regionalnu cestu R-423a, što daje osnovu da JU Ceste Zapadnohercegovačke županije financiraju taj projekt. Vrijednost radova bez PDV-a je 362.344 KM, a s PDV-om 423.825 KM, koliko će JU Ceste ZHŽ financirati. Nadamo se da će se u dogledno vrijeme stvoriti uvjeti da se i preostali dio ceste do Hardomilja rekonstruira i obnovi – kaže Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste Zapadnohercegovačke županije.

Osim preuređenja i uređenja dijela ulice i ceste, uradit će se još jedan jako važan dio, a to je raskrižje za Pregrađe. Ono je važno prvenstveno iz sigurnosnih razloga, ali i iz estetskih, jer će sadašnji prostor, neugledni plato, dobiti urbani izgled. Osim toga, otvara se mogućnost da se on dodatno uredi, kultivira, ozeleni, što će Pregrađu dati dodatno ljepšu i privlačniju sliku.

Regionalna cesta i ulica

– Riječ je o regionalnoj cesti, a ujedno i našoj ulici, pa smo mi, kao Gradska uprava, uključeni u cijeli projekt. Naše Javno poduzeće Parkovi radit će na izgradnji javne rasvjete, a svi ostali radovi i financiranje idu preko JU Ceste Zapadnohercegovačke županije. Ulica i prilaz do Gradskog groblja dobit će novi izgled, naselje Pregrađe kvalitetniji i sigurniji ulaz te će se poboljšati sigurnost svih sudionika u prometu – kaže Dejan Rašić, mag. ing. prometa u Službi za stambeno-komunalne poslove Grada Ljubuškog. Radove izvodi poduzeće za izgradnju i održavanje cesta Putovi d.o.o. Grude.

Ivan Kaleb / Večernji list

error: Content is protected !!