Veleposlanica BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić izjavila je Srni da je instrukcija ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković diplomatsko-konzularnim predstavništvima o obilježavanju 25. studenog kao takozvanog dana državnosti BiH jedan u nizu pokušaja nametanja određenih datuma kao državnih praznika.

Ona je navela da Veleposlanstvo BiH u Ateni neće organizirati nikakve aktivnosti povodom ove instrukcije, te podsjetila da Parlament BiH nikada nije usvojio zakon o praznicima na razini BiH i da se 25. studeni kao takozvani dan državnosti obilježava samo u entitetu FBiH.

– Sukladno tome, ne vidim razlog zbog kojeg bi ga obilježavala diplomatsko-konzularna predstavništava. Ovakve instrukcije su besmislene i Turković je u zabludi ako misli da će srpski veleposlanici obilježavati datume koji od Republike Srpske nisu priznati kao praznik, kazala je Krstić.

Krstić je napomenula da instrukcija Turković nije prva ovog tipa, te da je ovo samo jedan u nizu pokušaja nametanja određenih datuma kao državnih praznika.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike priopćilo je da 25. studeni državni organi, poduzeća i druge pravne osobe neće raditi.

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj se ovaj dan ne slavi i radni je dan.

/Srna/HMS/

error: Content is protected !!