Članovi Neovisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) stupili su u opći štrajk.

Kako je Feni rekla predsjednica Sindikata Jasminka Petric, štrajk se provodi u svih sedam srednjih škola i jednoj srednjoj glazbenoj školi.

Glavni razlog za opći štrajk je nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

Iz Sindikata podsjećaju da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, a nakon toga je s predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a održano 28 sastanaka na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Kamen spoticanja je visina plaća.

Vlada ZHŽ-a u rujnu je povećala plaće svim proračunskim korisnicima za 5 posto, a iz Neovisnog sindikata uposlenih u srednjim školama kažu kako je tu odluku Vlada donijela samostalno bez konzultacija sa sindikatima.

Ističu kako je to povećanje od 40 do 50 maraka, a to u praksi znači da će profesor početnik u ZHŽ-u imati plaću od oko 990 maraka, što je manje od federalnog prosjeka, dok će profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću 1150 maraka, što je manje od plaće početnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ za sada nemaju komentara na štrajk, a za danas je zakazana sjednica županijske vlade.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!