Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti iz zgrade Predsjedništva Srbije.

Vučić je započeo obraćanje pričajući o demografskim mjerama.

“Ono što smo dogovarali sa ministrom (Ratkom) Dmitrovićem i cijelom Vladom, a imajući u vidu činjenicu da nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, podaci govore da nam za reprodukciju treba 2.15”, rekao je Vučić u obraćanju, pišu mediji iz Srbije.

“To je veoma složen problem. O tome razmišljate desetljećima. Bez obzira što je usvojen budžet, od 1. siječnja, za svako prvorođeno dijete država će uplaćivati 300.000 dinara (oko 5.000 KM). Svi u Srbiji će primati de facto više od 4.000 eura (Oko 8.000 KM). Želimo potaknuti na rađanje”, kazao je on.

Što se tiče drugog i trećeg djeteta, bit će značajno uvećanje posebno za drugo dijete…

“Te mjere će biti drastično povećane u financijskom i svakom drugom smislu. Mjere za prvorođeno dijete su nam bile promtne, posebno za siromašne. Mjere za drugo dijete bit će poznate za 15-ak dana. Izmjenom Zakona o obitelji posebno će biti regulirano pitanje studetica i studenata koji žele ostvariti svoje roditeljske potrebe”, kazao je predsjednik Srbije.

On je izjavio da se uvode mjere kako bi se stimuliralo rađanje kod studenata. Ukoliko žena zatrudni, za nju neće važiti ispitni rokovi, kao ni za muškarce. On je istakao da će biti uvedeni rokovi da ti studenti završe fakultet do 26. godine, odnosno Medicinski fakultet do 28 godine, i da će se voditi kao da su završili u roku.

“Dvije mjere 300.000 dinara (oko 5.000 KM) i za studente, to ćemo uraditi u narednih mjesec dana”, objasnio je on.

“Samo mjera za prvorođeno dijete, povećanje je 5,7 milijardi dinara više samo za to”, naveo je Vučić. 

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!