Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović danas je na radnom sastanku u Mostaru, održanom u Domu HDZ-a BiH, ugostio europskog povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Iz HDZ-a BiH priopćeno je da su dužnosnici razgovarali o europskom putu Bosne i Hercegovine i ispunjavanju 14 ključnih prioriteta te aktualnoj političkoj situaciji i izmjenama Izbornog zakona. Također su razgovarali o socio-ekonomskom oporavku.

-Čović je upoznao povjerenika s trenutnom političkom situacijom, posebno naglašavajući izmjene Izbornog zakona BiH kao visoki prioritet. Kazao je kako je nužno dovršiti proces do kraja neizborne 2021. godine, unutar kojega je potrebno osigurati potpunu jednakost konstitutivnih naroda u pravima i političkom predstavljanju, kao i implementirati načela jednakosti i nediskriminacije, priopćeno je.

Dodaje se da je iznova kazao kako rješenja koja su ponudili hrvatski predstavnici implementiraju i presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Istaknuo je važnim ozbiljno i održivo napredovanje na putu prema kandidatskom statusu i članstvu u Europskoj uniji te osobito naglasio važnost žurne stabilizacije političkog dijaloga.

“Europski put Bosne i Hercegovine nema alternativu. U potpunosti smo predani ostvarenju tog cilja” – istaknuo je prilikom razgovora Čović, naglašavajući kako su daljnji iskoraci na tom putu prijeko važni i potrebni.

Nakon sastanka s Varhelyijem Čović se oglasio i na Twitteru gdje je napisao da je neophono reformirati Izborni zakon do kraja 2021. godine.

/HMS/