Blagdan sv. Kate, zaštitnice crkve u Ljubuškom i samog grada, danas će se svečano proslaviti uz nekoliko misnih slavlja, a neće izostati ni tradicionalna procesija kroz gradsko središte.

Prisjetimo se važnih podataka iz prošlosti, odnosno kako je izgledala izgradnja i renoviranje crkve tijekom minulih godina.

Samostan i crkva sv. Kate u Ljubuškom su postojali prije pada Hercegovine pod Turke. Samostan je, prema najstarijem spomenu, izgrađen 1435. godine. Turci su ga srušili 1563. godine. Nakon oslobođenja od Turaka, iz poštovanja prema ranokršćanskoj mučenici, a prije svega zbog potrebe vjernika samoga grada i okolnih sela, razmišljalo se o izgradnji nove crkve sv. Kate. Katolički vjernici koji su radili u državnim službama u Ljubuškom odlučili su 25. ožujka 1888. godine da se na zidinama stare crkve sv. Kate podigne nova crkva.

Izgradnja crkve je, iz nepoznatih razloga, započela 1906. godine, a zbog nedostatka materijalnih sredstava radovi su slabo napredovali. Uz brojne probleme koje su imali graditelji, crkva je pokrivena 1912. godine. Onda je uslijedio dug zastoj. Izgradnja je završena tek 1928., a zvonik crkve 1940. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata, komunističke su vlasti crkvu svete Kate pretvorile u trgovačko skladište. Tek je 1963. vraćena fratrima koji su je obnovili i opskrbili nužnim namještajem. Godine 1983. promijenjen je dotrajali krov, pokrivena je bakrom te je obnovljena cijela vanjština. Drveni kor srušen je 1984. godine i podignut veći, betonski. Pod u crkvi popločan je bračkim kamenom, nabavljene su klupe, ugrađeno ozvučenje i postavljene nove postaje križnog puta, a preuređen je i oltarski dio. Oltar je okrenut prema puku, a svetohranište je postavljeno na desnoj strani iza oltara. Tijekom Domovinskog rata krov na crkvi bio je djelomično oštećen, a popravljen je 1995. i 2002. godine.

U novije vrijeme, radovi na unutarnjem i vanjskom dijelu početi su uoči proslave stote godišnjice postojanja crkve, a 2018. godine obnovljene su i restaurirane orgulje koje su u Ljubuški donesene osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Vrijedi istaknuti i to da je ispred crkve 2009. godine podignut spomenik fra Lovri Šitoviću, najstarijem školovanom Ljubušaku.

Priredila: Antonela Marinović Musa / Bolji Ljubuški

error: Content is protected !!