Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovni, i Oliver Varhelyi, europski povjerenik za proširenje, organizirali su sinoć sastanak u Sattlerovoj rezidenciji, na kojem su sudjelovali politički lideri iz BiH. Iako se sinoć nisu željeli obratiti medijima, jedan od sudionika sastanka, Bakir Izetbegović, danas je, kako prenosi N1 otkrio o čemu su razgovarali.

“Ti sastanci su nekada više u funkciji toga da se, ipak, sjeda; evo Milorad Dodik sjeda sa mnom i Draganom Čovićem da se u izvjesnoj mjeri relaksira sama atmosfera kako bi se omogućili neki pomaci. Tražio se izlaz naravno iz krize, što raditi s Inzkovim zakonom koji eventualno može biti donesen i u Parlamentu uz eventualno neke dopune koje odgovaraju srpskoj strani“, kazao je Izetbegović i dodao:

“Recimo, spominjanje i Jasenovca i genocida u Jasenovcu, da ne ulazimo u detalje. Ponovo smo pred gospodinom Varhelyijem koji nije upoznat u detalje sa situacijom razgovarali o zahtjevima HDZ-a, našim protuuvjetima koji se odnose na vođenje Doma naroda, dakle stare teme“.

Na pitanje novinara može li se sastanak okarakterizirati kao uspješan, poručio je:

“Uspješan je bio utoliko što se sjedilo i razgovaralo, što se ne šuti i što se pokušavaju približiti stavovi. Mislim da, bili smo sva trojica jučer, da sva trojica želimo da se situacija razriješi, da se kriza prevlada i da se ide naprijed. Dakle, nije bilo uobičajene drskosti jednog od te trojice“.

/HMS/