U Dubaiju je svečano otvoren 55. dvoboj za naslov svjetskog prvaka u povijesti šaha, meč između branitelja naslova Norvežanina Magnusa Carlsena i izazivača Rusa Iana Nepomniačija.

Na uvodnoj konferenciji za novinare veliki suparnici pokazali su međusobno uvažavanje i poštovanje pred sutrašnji početak meča od 14 partija, a odluka o tome tko će povući prvi potez donesena je na neuobičajen, efektan način. U prvoj partiji izazivač će imati bijele figure jer je tijekom ceremonije otvaranja ispucao balon s bijelim konfetima.

Dvoboj za naslov svjetskog prvaka između Carlsena i Nepomniačija imao je zanimljivu uvertiru prije gotovo 20 godina. Oni su bili žestoki suparnici u borbi za svjetske i europske titule u najmlađim kategorijama, atada je Rus bio mnogo uspješniji. Osvojio je tri uzastopna naslova prvaka Europe, najprije U-10, pa dvaput U-12. Godine 2002. u finalu svjetskog U-12 prvenstva, Ian je nakon doigravanja pobijedio Magnusa i postao svjetski prvak. U tim ranim susretima razvilo se međusobno poštovanje i prijateljstvo, što je u jednom trenutku preraslo u plodnu suradnju. Ian je pružio pomoć Magnusu na nekoliko velikih događaja, uključujući i u dvoboju za titulu Carlsen-Anand.

Nepomniačijev komentar na prethodne međusobne dobre odnose i njihov refleks na ovaj dvoboj bio je doista upečatljiv i jasan:

– Kada sjednete za stol, nemate prijatelja.

Evo još nekoliko zanimljivosti o velikim suparnicima:

Magnus Carlsen rođen je 1990. godine naučio je igrati šah s pet godina. Među prvih 100 igrača na svijetu probio se sa 15 godina, a od srpnja 2011. je svjetski broj 1 u klasičnom šahu. Do sada je osvojio čak 12 naslova svjetskog prvaka (4 u klasičnom šahu, 3 u ubrzanom tempu i 5 brzopoteznih), pri čemu je dvije godine istovremeno držao sve tri titule. Njegov najviši rejting bio je 2882 boda. Drži rekord u najdužem nizu bez poraza – od 31. srpnja 2018. do 10. listopada 2020. odigrao je bez poraza 125 partija. Trenutni rejting u klasičnom šahu mu je 2855 bodova, u ubrzanom šahu 2842, a u brzopoteznom šahu 2892 boda.

Ian Nepomniači je također rođen 1990. godine, a naučio je igrati šah sa 4,5 godine. Dvostruki je prvak Rusije i prvak Europe 2010. godine. Najviši rejting bio mu je 2792 boda. Diplomirao je novinarstvo. Trenutni rejting u klasičnom šahu mu je 2782 bodova, u ubrzanom šahu 2798, a u brzopoteznom šahu 2792 boda.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!