Stiže sezona blagdana. Bilo da planirate obiteljski ručak ili poslovni domjenak, zdravicu je teško izbjeći. Međutim, alkohol je štetan ako se prekomjerno konzumira. Pa koliko alkohola je onda u redu popiti tijekom uobičajenog izlaska?

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), da bi pili “umjereno”, žene se trebaju držati jednog pića dnevno, a muškarci dva. 

Također, trudnice se trebaju suzdržati od pijenja, kao i osobe s određenim zdravstvenim stanjima ili oni koji uzimaju određene lijekove. Nekonzumiranje alkohola također je najsigurnija opcija za dojilje. 

Dvije od tri odrasle osobe navode da piju iznad umjerenih razina barem jednom mjesečno, piše Fox. Zato CDC upozorava da postoje novi dokazi koji sugeriraju da čak i pijenje u preporučenim granicama može povećati ukupni rizik od smrti od različitih uzroka kao što su kardiovaskularne bolesti i rak.

Utvrđeno je da alkohol povećava rizik od raka čak i pri niskim razinama konzumacije, dok u većim količinama od preporučenih značajno povećava rizik od kratkoročnih šteta i dugotrajnijih kroničnih zdravstvenih tegoba. 

Konzumacija alkohola povezana je s drugim rizicima, kao što su prometne nesreće, nasilje, seksualno rizično ponašanje i visoki krvni tlak.

izvor:index.hr

error: Content is protected !!