Vijest o posjeti jednog od najboljih svjetskih invazivnih radiologa Prof.dr. Friedhelma Brassel Mostaru i o tome kako je spasio dijete iz Mostara jučer je prostrujala medijskim prostorom u BiH.

U moru loših informacija i političkih sukoba, ovo je bilo bila informacija kakve želimo čitati svakoga dana. 

Tijekom Brasselovih nekoliko dana u Mostaru dogodilo se mnogo toga zanimljivog, a ono što svakako treba izdvojiti je neplanirani susret sa Marinom Topićem.

Osim što je jedan od najboljih invazivnih radiologa na svijetu, Prof. Brassel je veliki zaljubljenik u umjetnost, povijest, književnost. Ono malo slobodnog vremena što je imao u Mostaru iskoristio je za obilazak Starog mosta, Franjevačke knjižnice u kojoj mu je fra Ante Marić pokazao medicinske knjige na njemačkom jeziku stare više od 100 godina, ali susret sa Topićem je bio trenutak koji će se dugo pamtiti.

Kada su mostarski domaćini Prof. Brasselu pokazali slike Marina Topića, njemački gost je pitao može li upoznati umjetnika.

Uslijedio je susret u Topićevom ateljeu, a saznavši što je sve učinio za dječaka iz Mostara, Marin Topić je njemačkom gostu poklonio jednu svoju sliku. I monografiju u kojoj se može vidjeti nevjerojatni opus onoga što je Topić stvarao kroz sve ove godine. 

-Ovako su se ljudi valjda osjećali kada bi razgovarali sa Teslom – rekao je Topić komentirajući gosta iz Njemačke i sve ono što je učinio za razvoj medicine u zadnja četiri desetljeća. 

Prof. Brassel je posjetio i mostarsku tvrtku SIK koja se bavi obradom metala.

Zanimljivo, Brassel je kao mladić želio postati fizičar i krenuo je tim smjerom kako bi otkrivao tajne svemira, ali životni put ga je odveo u kreiranje mikrokatetera i invazivnu radiologiju.

Stoga nije propustio vidjeti što se događa u mostarskom SIK-u, što rade mladi inženjeri u ovoj tvrtki, a projekti koji su mu prezentirani nisu ga ostavili ravnodušnim. 

-Ja sam u svojim korijenima uvijek ostao fizičar i upravo na ovakvim mjestima mogu tražiti inspiraciju za nove napretke na polju invazivne radiologije – zaključio je Prof. Brassel. 

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!