U zimskim mjesecima skloniji smo „hrani za utjehu“ poput one bogate ugljikohidratima odnosno šećerima kako bismo tako nadomjestili manjak hormona sreće.
U periodu zime smatra se da smo pod većim pritiskom i više izloženi stresu što se također može odražavati na to da želimo hranu koja je bogatija kalorijama, upozorava za magazin ordinacija.hr nutricionistica Andrea Bilandžija i donosi ključne savjete…
NEKOLIKO TRIKOVA KAKO JESTI OMILJENU ZIMSKU HRANU, A DA NE NAKUPITE VIŠAK KILOGRAMA:
Kuhate li za ručak primjerice grah varivo u koje ste ubacili kobasicu ili vratinu za aromu, za ručak pojedite tanjur grah variva s tjesteninom ili ječmenom kašom, a meso koje se kuhalo u varivu ostavite za večeru. Mahunarka i žitarica u kombinaciji zamjena su za meso stoga meso možemo i preskočiti. Meso iz variva pojedite u sklopu večere uz dodataka povrća.
Klasičnu sarmu možete povremeno poslužiti uz kuhano povrće ili s pireom od mrkve, brokule, cvjetača, batata da nije uvijek klasični pire od krumpira.
Pripazite na količinu masnoće koju dodajete u jela.
Jela koja se prave s mljevenim mesom možete povremeno pripremiti s mljevenom puretinom ili piletinom kako bi jelo bilo lakše ili na bazi leće koja je odlična zamjena mesu.
Jela pripremajte kuhanjem ili pečenjem u pećnici na masnom papiru s malo masnoće kako bi bila lakša.
Izvor:ordinacija.hr