Deyan Dimitrov, stručnjak za čišćenje i vlasnik Laundryheap tvrtke otkrio je da u kuhinji, ma koliko je površinski čistili, ima nekoliko mjesta i predmeta koji sadrže puno prljavštine i bakterija, a mnogi zanemaruju održavanje i čišćenje istih.
Prva stvar koju je naveo je mala ladica ispod klasičnog tostera za koju mnogi uopće ne znaju ni da postoji. Trebalo bi je svakih nekoliko tjedana, ovisno o tome koliko često koristite toster, izvaditi i isprazniti mrvice kako se ne bi stvorila plijesan, bakterije ili paraziti.
“Prvo isključite toster iz struje, ispraznite mrvice iz pretinca i operite ga pod vodom. Uzmite četkicu za zube i očistite sitne, teško dostupne dijelove. Na kraju operite deterdžentom za posuđe i ostavite da se posuši.”
Često koristite rukavice za vađenje vruće posude iz pećnice, a rijetko ih, ili gotovo nikad, ne perete? Deyan kaže da je ovo velika pogreška. Iako možda djeluju čisto izvana, rukavice su prepune bakterija i grinja, ali i komadića hrane, prenosi Daily Star.
“Možete ih prati na tjednoj bazi, zajedno s kuhinjskim krpama i drugim tekstilom. One silikonske perite na ruke s vodom i deterdžentom. Možete ih i dubinski očistiti tako da ih ubacite u mješavinu vode, deterdženta za posuđe i jedne žličice soda bikarbone. Ostavite ih tako 10 minuta i isperite.”
Odmah iza rukavica slijedi još jedan prljavi predmet – drvene kuhače, prenosi Večernji.hr.
“Bakterije ulaze u svaku rupicu i puknuće drvenog posuđa i tamo se zadržavaju ako ih ne čistite dobro. Imajte na umu da te bakterije često dolaze iz sirovog mesa koje ste miješali tijekom kuhanja i šire se na drugu hranu i kuhinjsku površinu. Kako biste to izbjegli, namočite ih u vodu i malo vodikovog peroksida na nekoliko minuta, pa isperite i ostavite da se dobro posuše.”
Izvor:vecernji.ba