Prije dva dana, 2. prosinca 2021. umro je hrvatski povjesničar Mladen Ivezić, član Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Od njega se s velikom zahvalnošću oprostio akademik Josip Pečarić, u tekstu kojeg, s portala Hrvatsko nebo, prenosimo u nastavku:

“Gđa Gordana Turić mi je javila tužnu vijest:

Poštovani gospodine akademiče,

 S tugom Vas obavještavam, da je sinoć, 2. prosinca, umro naš veliki domoljub, povjesnik, jezičar i filozof, prof. mr. Mladen Ivezić. Sprovod će mu biti u petak, 10. prosinca u 12:30 sati na Krematoriju, a Sv. Misa zadušnica u subotu, 11. prosinca u 9 sati u dvorani u dvorištu Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Neka ga dragi Bog uzme u naručje, kako je on u naručju nosio Hrvatsku!

Da, napustio nas je još jedan velikan hrvatski povjesničar mr. sc. Mladen Ivezić, član Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Na svaki način su mu onemogućavali rad i napredovanje oni koji su bili upitni povjesničari ali podobni vlastima kojima nisu bili u interesu istine o hrvatskoj povijesti, kojima su odgovarale laži iz jugo-komunističke historiografije u cilju držanja u pokornosti hrvatskog naroda. Na žalost ista politika se provodi u današnjoj RH. Dovoljno je pročitati naslove njegovih knjiga, koje je uglavnom tiskao u vlastitoj nakladi, pa vidjeti zašto je bio nepodoban.

Mladen Ivezić rodio se 1957. godine u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju polazio je i završio u Zagrebu.

Studij povijesti i komparativne književnosti upisao je 1976. godine na zagrebačkome Filozofskome fakultetu, 1977. godine upisao je i psihologiju i filozofiju a diplomirao je 1982. godine. 1984. godine Ivezić je upisao poslijediplomski studij iz povijesti a magistrirao je godine i to s obranom teze Društvena uvjetovanost i kulturni utjecaj pučkih kalendara u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji od ilirizma do sedamdesetih godina 19. stoljeća. Od 1991. godine bio je član Komisije za utvrđivanje žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća Republike Hrvatske. 2002. godine pokrenuo je satirično-politički časopis Hrvatski zvekan i bio mu nakladnikom i glavnim urednikom te piscem većine članaka. Hrvatski zvekan u kojemu su, između ostalih, surađivali Nela Eržišnik, akademik Josip Pečarić, prof. dr. Nedjeljko Kujundžić i prof. dr. Tomislav Sunić izlazi u samo četiri broja i gasi se.

Skupština Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac dodijelila mu je pohvalnicu kao istaknutom istraživaču jasenovačkog logora zajedno s akademikom Josipom Pečarićem, prof. dr. sc. Josipom Jurčevićem, dr. sc. o. Vladimirom Horvatom i Vladimirom Mrkocijem.

Djela

Hrvatski kalendari, Hrvatski Forum, Zagreb, 1997.

Genocid nad Hrvatima zapovijeda Tito, vl. naklada, Zagreb, 1999.

Titova umjetnost mržnje, vl. naklada, Zagreb, 2001.

Jasenovac – brojke, vl. naklada, Zagreb, 2003.

Profiterna: I. dio, Marx i Engels, vl. naklada, Zagreb, 2003.

Titov Jasenovac, vl. naklada, Zagreb 2014.

Ratni zločinac Tito, vl. naklada, Zagreb 2015.

Neka Svemogući Bog, našem Mladenu podari laku hrvatsku zemlju, koju je toliko volio.” – poručio je akademik Pečarić.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!