Tročlano sudsko vijeće Apelacijskog odjela Suda BiH pred kojim se zbog ratnih zločina nad srpskim vojnicima i civilima sudi zapovjedniku Trećeg korpusa tzv. Armije BiH generalu Sakibu Mahmuljinu čine kadrovi SDA i suci sa bogatom ratnom prošlošću koji su tijekom rata sudili Srbima, piše Glas Srpske.

Posebno šokantno je što će Mahmuljinu, nakon što mu je ukinuta prvostupanjska presuda od deset godina zatvora, kao član drugostupanjskog vijeća suditi Redžib Begić, bivši sudac Višeg i Županijskog suda u Zenici, koji je od 1991. do 1993. godine bio načelnik Centra službi sigurnosti Zenica. Begić je u Višem sudu u Zenici radio zajedno sa aktuelnim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, koji je poslije Begića bio na dužnosti načelnika zeničkog CSB-a.

Pored Begića, član sudskog vijeća je i ratni sudac Okružnog vojnog suda u Goraždu Hilmo Vučinić. Taj sud je tijekom rata presudio srpskoj braći Delić, koja su poslije suđenja nestala i do danas nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci, a za to nitko nikada nije odgovarao. Udruženje obitelji civilnih žrtava rata iz Višegrada podnijelo je VSTS-u BiH prijavu protiv Vučinića, u kojoj su ga optužili da je s umišljajem poduzeo više mjera i radnji da bi prikrivao činjenice u vezi sa ratnim zločinima. U toj prijavi je navedeno da je Vučinić u svojim presudama bez ikakvih dokaza svjesno izvrtao ili podmetao tvrdnje da su Muslimani napustili Višegrad u strahu od vojnika Užičkog korpusa JNA, pri tome svjesno prikrivajući teroristički akt Murata Šabanovića i brojna druga djela muslimanskih ekstremista iz tog vremena.

Čistu ratnu prošlost nema ni treći sudac tročlanog vijeća Senadin Begtašević. On je tijekom rata bio sudac Općinskog suda u Konjicu, zajedno sa Mirom Smajlović, također sucem Suda BiH, koja je nedavno imala glavnu ulogu u donošenju šokantne odluke o odbacivanju optužnice protiv Adema Kostjerevca, optuženog za silovanje trudne Srpkinje.

Ako su točne informacije spomenutog medija, onda svjedočimo još jednom montiranom procesu koji će osloboditi visokog časnika tzv. Armije BIH od bilo kakve odgovornosti za zločine koji su se dogodili. 

Izvor:glas srpske

error: Content is protected !!