Na brdu Ivovik na području grada Livna upriličena je svečanost početka realizacije projekta izgradnje vjetroelektrane Ivovik.

Ulagači su konzorcij iz Narodne Republike Kine. Vjetroelektrana, kako je najavljeno, gradit će se na području Livna i Tomislavgrada. Kako su istaknuli investitori na današnjoj svečanosti vrijednost projekta je oko stotinu trideset milijuna eura. Svečanosti početka realizacije spomenutog projekta nazočio je i gradonačelnik Livna Darko Čondrić, prenosi Livno online.

U obraćanju nazočnima zahvalio je ulagačima i istaknuo spremnost Grada Livna u podržavanju ovakvih i sličnih projekata koji imaju za cilj doprinijeti razvoju livanjskog gospodarstva i koji su u skladu s važećim zakonskim propisima: „Područje grada Livna ima veliki potencijal korištenja energije vjetra. Ovaj, kao i slični projekti, značajni su i za lokalnu zajednicu i za cijelu regiju prije svega zbog isplativosti iskorištavanja energije vjetra s ciljem dobivanja električne energije“, kazao je Čondrić.

„Ivovik“je prva vjetroelektrana u BiH koja je u javnosti službeno predstavljena kao kineska investicija. Najavljena je i kao najveći projekt obnovljivih izvora energije u BiH. Kako je rečeno instalirana snaga vjetroelektrane „Ivovik“ će iznositi 84 megavata, dok će godišnja proizvodnja električne energije biti 236,6 gigavatsati. Početak projekta najavljen je zajedničkim simboličnim rezanjem vrpce predstavnika ulagača, Vlade Hercegbosasnke županije, Grada Livna te Općine Tomislavgrad.

/HMS/

error: Content is protected !!