Prema najnovijoj karti koju je objavio Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Hrvatska, kao i najveći dio zemalja Europske unije, u tamnocrvenoj je boji. Najbolja je situacija, prema prijavljenim podacima, iznenađujuće – u Rumunjskoj, koja ima i jednu od najnižih procijepljenosti, ali je označena narančastom, a neki dijelovi su i u zelenom. Strah od novog vala pandemije sve više europskih zemalja tjera na strože mjere uoči blagdana. Italija je od danas postrožila ulazak u zemlju za sve putnike s područja Europske unije.

Italija je zbog pogoršanja epidemiološkog stanja u Europi, ne obavijestivši prethodno Europsku komisiju, kao uvjet za ulazak u zemlju, uvela obvezu testiranja i za cijepljene osobe koje dolaze iz zemalja Unije. Slično su napravili Portugal i Irska. Grci, čije gospodarstvo uvelike ovisi o turizmu, smatraju da bi to trebala biti samo privremena mjera.

– Ako trebamo poduzeti nove mjere u vezi s dodatnim testiranjem, mislim da ih treba primjenjivati samo u božićnom razdoblju. Time bismo dobili dodatno vrijeme da što više ljudi potaknemo na cijepljenje, rekao je Kyriakos Mitsotakis, grčki premijer.

Nova eksplozija zaraze koronavirusom hara i Velikom Britanijom. Gotovo je 79 tisuća novoozaraženih, što je rekordan broj zaraza u jednom danu. Raste i broj zaraženih omikron-varijantom. Potvrđen je 4671 novi slučaj, a ukupno je zaraženo više od 10 tisuća ljudi. U znanstvenoj zajednici i dalje se lome koplja oko istraživanja koliko je nova varijanta doista opasna.

– Zasad znamo da nam je za kvalitetnu analizu i procjenu ozbiljnosti nove varijante koronavirusa, potrebno oko 250 osoba koje su njome zaražene i da se pritom liječe u bolnici. Stoga ćemo pouzdane podatke imati najvjerojatnije tek početkom siječnja, rekla je Susan Hopkins, Agencija za zdravstvenu sigurnost, Ujedinjeno Kraljevstvo.

U međuvremenu, objavljena je i najnovija, još nerecenzirana studija o omikronu. Sa sveučilišta u Hong Kongu objasnili su da se omikron brže razmnožava u dišnim putevima, a sporije u samim plućima. Ta bi spoznaja, tvrde, mogla pomoći u predviđanju djelovanja omikrona i posljedica koje ostavlja na zdravlje.

A zbog pogoršanja epidemiološkog stanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, kraljica Elizabeta II. odlučila je otkazati tradicionalni predbožićni ručak s ostalim članovima kraljevske obitelji.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!