Joško Marušić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa.

Tu odluku donio je stručni žiri udruge za popularizaciju hrvatskog stripa „Art 9“, koja dodjeljuje nagradu, u sastavu: Nedeljko Dragić, Tihomir Mraović, Raul Švarc, David Ivić i Veljko Krulčić.

Joško Marušić poznat je, među ostalim, i po svom filmu “Zašto su došli vlakom” koji progovara o abortusu i šalje poruku kako nitko nema pravo određivati sudbinu nerođene djece.

U obrazloženju dodjele nagrade se navodi:

Jedan od najproduktivnijih stripaša u povijesti domaćeg stripa

Iako se ime Joška Marušića (r. 1952.) najviše vezuje za rad na animiranom filmu, karikaturi, televiziji (urednik i voditelj), te kao sveučilišnog profesora animacije, nedvojben je njegov doprinos ovdašnjoj kulturi i umjetnosti kao vrhunskog strip-autora, ne samo kao člana „Novog kvadrata“.

Marušić se stripom bavi u kontinuitetu skoro punih pola stoljeća, čime se ujedno nametnuo kao jedan od najproduktivnijih stripaša u sveukupnoj povijesti domaćeg stripa.

Štoviše, početak Marušićeve karijere podjednako pripada karikaturi i stripu (na stranicama  omladinske štampe u prvoj polovici 70-ih godina prošlog stoljeća), s napomenom da je popriličan broj njegovih ostvarenja na granici između tih dviju umjetnosti, pa najmanje što se za njih može kazati da je riječ o „strip-karikaturama“.

Tako je zapravo ostalo do danas, po čemu je Joško Marušić jedinstven autor. Osim po formi,  prepoznatljiv je po svom jedinstvenom crtačkom izričaju, te što se u njima uglavnom bavi aktualnim društvenim, političkim i inim većim ili manjim temama koje su zaokupljale našu javnost. Uvijek je bio britak, angažiran, originalan…

Najkraće, Marušićevi stripovi (objavljivani u najrazličitijim listovima i revijama: „Studentskom listu“, „Poletu“, „Vjesniku“, „Slobodnoj Dalmaciji“, „Danasu“, „Bebama“, itd, itd.) predstavljaju i – dokument društva i vremena u kojem su nastali.  U nizu tiskovina ti stripova (njegova „rubrika“) su bili i „zaštitni znak lista“.

Svoje stripove izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Godine 2002. Joško Marušić je objavio monumentalno strip-izdanje u boji, u svojevrsnoj formi grafičke novele, „Istinita priča o Hrvatima“, jedno od najvažnijih projekata u korpusu hrvatskog stripa.

Naposlijetku, važan je i Marušićev doprinos na popularizaciji stripa 80-ih godina u njegovim televizijskim emisijama, pogotovo u „Obijenoj svjetlosti“.

Nagrada i umjetniku Zvonimiru Pliskovcu

Osim nagrade za životno djelo, stručni žiri udruge „Art 9“ je odlučio da dodijeli i posebno priznanje „Andrija Maurović“ – riječkom umjetniku Zvonimiru Pliskovcu (r. 1952.), autoru koji je od sredine 70-ih godina pa u narednom desetljeću svojim avangardnim, intelektualističkim  i angažiranim stripovima (među kojima se izdvajaju „Bubica“ i „Kockica“), u kojima je istraživao i mogućnosti samog medija, bitno proširio „granice“ tadašnje strip-produkcije.

Nagrada „Andrija Maurović“  se inače kontinuirano dodjeljuje od 2009., a prethodni laureati su: Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović, Željko Lordanić, Ninoslav Kunc, Vjekoslav Đaniš, Krešimir Zimonić i Mirko Ilić.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!