Više od tisuću morskih krava umrlo je ove godine od gladi u akvatoriju Floride. Porazne su to brojke, posebno zato što tih tisuću nesretnih životinja znači čak 15 posto populacije ovih životinja u tom području. Suočene s tim, vlasti američke savezne države Floride su odlučili preostale morske krave dodatno hraniti kako bi preživjele zimu, piše Otvoreno more.

Morski biolog Duane De Freese navodi kako kravama nedostaje glavnog jela – morske trave. De Freese ističe da je 90 posto morske trave nestalo zbog cvjetanja toksičnih algi, odnosno zagađenja akvatorija za koje su odgovorni ljudi. To ne čudi, jer su za izumiranje životinjskih vrsta uvijek krivi ljudi – bilo da ih unište prekomjernim lovom, bilo da upropaste njihov okoliš pa životinje nemaju više gdje pronaći hranu ili da, kao u ovom slučaju, zagade neko područje tako da u njega dovedu kakvu invazivnu vrstu.

Akciju hranjenja morskih krava odobrila je američka udruga Fish and Wildlife Service, a životinje koje su u posebno lošem stanju će se oporavljati u rehabilitacijskim centrima. Čim se oporave, pustit će ih nazad u divljinu.

Izvor:otvoreno more

error: Content is protected !!