Udruga Rezon, službene platforma Street Arts Festivala Mostar uspješno je realizirala novi program „Mostar Kultur Punkt“ uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe-Instituta u BiH, u okviru projekta IchBiH. 

Na četiri lokacije u gradu u okviru konceptualnih punktova odvijali su se različiti kulturni sadržaji s ciljem unapređenja urbane kulture, promocije njemačke kulture, osnaživanja lokalnih i BiH autora i edukacije mladih.   

Glavna aktivnost projekta „Mural Punkt“ donijela je novu vizualnu dinamiku u kvart Zagrebačke ulice. Mlade autorice Karla Ćosić i Ivković Iris uz podršku uličnog umjetnika Benjamina Čengića iz Sarajeva oslikale su mural s likom Alberta Einsteina i time dale doprinos lokalnoj sceni ulične umjetnosti i dokazale koliko dobar utjecaj ona može imati na sve građane i građanke.

„Odabrali smo Einsteina jer prenosi vrlo bitnu poruku, a to je da je vrijeme relativno. On je osoba karakterističnog i prepoznatljivog izgleda, što olakšava komunikaciju s prolaznicima i mještanima. Morat ćemo dati počast i njegovoj Milevi, za koju vjerujemo da je pridonijela puno više nego što je ikad prikazano u medijima, pa se nadamo da ćemo uskoro imati i tu priliku. Drago nam je što je publika svjesna i njene uloge i što reagiraju na jako pozitivan način čim ugledaju mural.“rekle su umjetnice.

Učenici i učenice Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića na „KulturStadt Punktu“ su imali prilike da se bliže upoznaju s uličnom umjetnošću i to prvo putem teorijskog predavanja renomirane umjetnice Jane Danilović. Nakon toga su s umjetnicom Majom Rubinić i njihovim profesorom Dariom Peharom radili na interpretaciji poznatih umjetničkih djela njemačkih umjetnika, koje će aplicirati u javnom prostoru.

S obzirom na to da elektronski zvuk  privlači ljude različitih afiniteta i generacija, organiziran je i „Musik Punkt“ inspiriran berlinskom party kulturom. U Klubu 27 u MC Pavarotti gostovali su DJ Tijana ILLMN iz Banja Luke i lokalni producent i DJ Ploggen. 

Graffiti Punkt organiziran je u OKC Abrašević gdje je održana promocija monografije „LACK – MadeinBosnia“ koja sadrži grafiti radove Frenkie-a, jednog od pionira bosanskohercegovačke grafiti i hip-hop scene. Događaj je privukao mlade grafitere iz Mostara koji su imali priliku čuti mnogo zanimljivih priča i korisnih savjeta. 

„Mostar Kultur Punkt je omogućio da imamo kontinuitet našeg djelovanja i van okvira Street Arts Festivala, odgovorimo novim programskim izazovima te unapređujemo kulturnu scenu koju gradimo već deset godina. Mnogo smo ponosni na ovaj projekt i zahvalni za podršku koja osnažuje našu misiju i vizije,“ ističu organizatori. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!